Crampele menstruale – ce trebuie sa stii

Crampele menstruale sunt crampele localizate in zona inferioara a abdomenului, resimtite de majoritatea femeilor inainte sau in timpul menstruatiei. Pentru unele femei, durerea este neplacuta, chiar enervanta si sacaitoare, dar pentru altele aceasta poate reprezenta un real discomfort, suficient de dureros si de sever cat sa afecteze rutina zilnica.

Simptomele crampelor menstruale

  • Durere in zona inferioara a abdomenului
  • Durere ce radiaza catre spate si picioare
  • Durere constanta sau de intensitati diferite
Alte simptome:
  • Senzatie de ameteala
  • Senzatie de voma
  • Diaree
  • Dureri de cap

Daca ai varsta de peste 25 de ani si durerile cauzate de crampele menstruale devin din ce in ce mai acute, sau daca iti afecteaza ziua, consulta un medic.

Cauzele durerilor menstruale

In timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a elimina parte din invelisul sau (numit endometru). Contractile severe pot determina vasele sa de contracte la randul lor. Durerile survenite sunt comparabile cu durerile de inima, atunci cand vasele de sange nu mai alimenteaza anumite parti (ale inimii), nealimentand-o cu oxigen.

Alte cauze ale durerilor menstruale

Alte cauze, de natura medicala, a durerilor menstruale sunt:

1. Endometrioza

In aceasta conditie medicala, tesutul uterin, sau endometrul, creste in afara suprafetei uterului. Endometrul poate creste catre zona abdominala, a intestinelor, sau a altor organe. Eliminarea excesului de endometru in timpul ciclului menstrual, poate provoca durere si crampe mentruale.

Endometrioza poate ingreuna procesul prin care o femeie sa ramana insarcinata si poate afecta functionarea normal a organului reproductiv.

2. Fibroza uterina

Fibroza reprezinta o excrescenta noncanceroasa din peretele uterului. Aceasta excrestcenta poate provoca crampele mentruale.

3. Adenomioza

Aceasta afectiune este cel mai des intalnita in randul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Incidenta aceste afectiuni in randul femeilor este una destul de ridicata, astfel incat peste 80% dintre femeile care sufera de aceasta conditie au dat nastere cel putin unui copil.

Durerile pelvine si sangerarile uterine anormale sunt cele mai comune simptome intalnite.

4. Boala inflamatorie pelvina

Aceasta afectiune este cauzata de catre o infectie cauzata de o bacterie transmisa sexual. Severitatea poate varia, iar setul de simptome este destul de variat. Pe langa crampele menstruale, poti experimenta: greturi, sangerari dupa actul sexual, disurie (usturimi la urinat), dureri la ovulatie si act sexual dureros.

5. Stenoza cervicala

In cazul anumitor femei, cervixul este atat de mic incat impiedica fluxul mentruatiei, cauzand dureri menstruale.

Crampele mentruale survin ca urmare a presiunii create in interiorul uterului.

Ce alti factori afecteaza crampele menstruale?

  • Daca esti mai tanara de 30 de ani
  • Daca ai avut prima mentruatie la varsta de 11 ani sau mai devreme
  • Nu ai dat nastere niciodata
  • Ai un istoric in familie de crampe menstruale
  • Fumezi
  • Suferi de sangerari abundente in timpul menstruatiei

Cum poti ameliora crampele menstruale

Fa o baie fierbinte sau aplica o sticla de apa fierbinte in zona abdomenului. Viziteaza medicul pentru a adresa aceasta problema, deoarece poate fi cauzata de o problema mai serioasa, care necesita tratament.

Controlul ginecologic este important, motiv pentru care trebuie sa il faci parte din rutina ta.

 

 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *