Cum poti evita diabetul de tip 2
Persoanele care sufera de diabet de tip 2, sunt in numar din ce in ce mai mare, atat in Romania cat si la nivel mondial. Acest fapt poate ca nu ar fi atat de alarmant, daca diabetul de tip 2 nu ar fi cauza nmarl unu pentru probleme de rinichi si boli de inima care pun viata in pericol. In anul 2010, numarul persoanelor are sufereau de diabet de tip 2 era de 285 de milioane de oameni, la nivel mondial. Vestile bune sunt acelea ca, diabetul de tip 2 poate fi evitat. In acest articol,, vei vedea cum poti evita diabetul de tip 2.
Cum poti evita diabetul de tip 2
Factorii principali care determina aparitia acestei afectiuni sunt: factorii genetici si stilul de viata.
Factorii genetici
Unele persoane sunt predispuse genetic la dezvoltarea acestei afectiuni. Totusi, vestea buna este aceea ca genele diabetului sunt initial dormante. Pentru ca ele sa fie activate, adica pentru ca diabetul sa se instaleze in organism, trebuie sa fie influentate de un stil de viata care sa le favorizeze.
Stilul de viata
Stilul de viata pe care il ducem, influenteaza starea generala a sanatatii noastre.
Factorii care influenteaza diabetul de tip 2 sunt:
- Tensiune crescuta
- Stress
- Obezitate si supraponderalitate
- Fumatul
- Consumul regulat de bauturi acoolice
- Sedentarismul
Prevenirea diabetului de tip 2
Prevenirea diabetului de tip 2 se face printr-un stil de viata sanatos. Acest lucru nu este un mister, insa ceea ce constituie un mister, pare a fi cum anume se contureaza acest stil de viata. Iata in cativa pasi, ce trebuie sa faci pentru a duce un stil de viata care sa te tina ferita de diabet:
1. Miscare
Miscarea trebuie sa constituie in orice tip de exercitiu care sa fie facut pentru un minim de o ora pe zi. Daca poti face miscare pentru mai mult de o ora, atunci este cu atat mai benefic. Alege sa mergi pe jos, sa faci inot, sa mergi pe bicicleta, sa joci badminton, tenis, fotbal etc.
2. Slabeste
Supraponderalitatea este inamicul numarul unu al sanatatii tale. Diabetul este in stransa legatura cu kilogramele in plus, agravand conditia medicala. Obezitatea determina o serie de probleme cardiace, de circulatie si nu numai.
3. Mananca sanatos
Atentie la ceea ce mananci! Alege sa urmezi cure de slabire sanatoase si naturiste, daca doresti sa slabesti. Opteaza pentru fructe si legume in loc de grasimi animale. Alege carnea usoara, cum ar pestele, in loc de carnea grasa precum carnea de porc. Mancarea sanatoasa reduce riscul diabetului, a bolilor de circulatie, a bolilor de inima, reduce nivelul colesterolului in sange si a zaharurilor. Nu manca prea multe dulciuri si evita sa daugi zahar in bauturi si mancare atunci cand poti.
4. Cereale integrale
Alege produsele realizate din cereale integrale in locul celor realizate din faina alba. Cerealele ingrale sunt bogate in fibre, stimuleaza metabolismul, digestia, regleaza tensiunea etc.
Intr-un studiu realizat in SUA, un grup de 160 de mii de femei au avut regimul alimentar monitorizat timp de 18 ani. S-a constatat ca, femeile care au consumat zilnic cereale integrale, au avut cu 30 % mai putine sanse sa se imbolnaveasca de diabet. Acest procentaj este unul mare, considerand usurinta cu care se poate implementa aceasta schimbare alimentara. Asadar, opteaza pentru painea integrala, pastele din faina integrala si asa mai departe.
Evita: gogosile, painea alba, pastele din faina alba, orezul, piure si unele cereale pentru mic dejun, deoarece au un index glcemic mare si contribuie la instalarea diabetului.