Antibioticele: intre beneficii si pericole

Antibioticele reprezinta o descoperire importanta a medicinei moderne. Fata umanitatii a fost schimbata multumita descoperirii acelor beneficii pe care le poseda. Infectiile care inainte erau mortale, au devenit doar o amintire neplacuta a lipsei de stiinta. Speranta de viata a devenit cu mult mai mare de cand oamenii stiu sa foloseasca antibiotice, dar uzul lor necorespunzator poate aduce cu sine o serie de pericole.

Beneficiile aduse de antibiotice

Atat in organismul nostru cat si in afara lui, traiesc mai multe tipuri de bacterii. Acestea difera in functie de mediul in care traiesc, modul de inmultire si nu in ultimul rand, daca sunt benefice sau nu. Probioticele spre exemplu, sunt bacteriile benefice de care avem nevoie in timpul procesului de digestie. Fara ajutorul lor, mancarea nu ar putea fi descompusa in nutrienti esentiali hranirii organismului nostru.

Bacteriile patogene pe de alta parte, sunt acele bacterii care lucreaza in detrimentul nostru, afectandu-ne sanatatea. Ele se inmultesc si se hranesc cu enzime de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. Acestea pot produce infectii, pot distruge tesuturi si ne pot pune chiar viata in pericol prin afectarea functiilor organelor vitale.

Antibioticele distrug atat bacteriile benefice cat si pe cele daunatoare, in acelasi timp. Flora intestinala este dezechilibrata de fiecare data cand urmezi un curs de antibiotice.

Ce este de facut?

Antibioticele ne sunt esentiale, deoarece nu putem preveni contactul cu bacteriile patogene. Pentru faptul ca antibioticele dezechilibreaza flora intestinala ucigand si probioticele, este deseori recomandat sa suplinesti doza de probiotice. Acestea pot fi gasite atat in farmacii, cat si in unele alimente.
Sfart: daca urmezi un curs de antibiotice, administreaza-ti concomitent cu tratamentul si probiotice (tablete sau sub forma lichida). Daca doresti sa mentii sanatatea si sa ajuti digestia, consuma alimente bogate in probiotice.

Despre riscurile antibioticelor

Desi riscurile asociate nu sunt frecvente, ele totusi exista. Atunci cand punem in balanta riscuri versus beneficii, beneficiile aduse de antibiotice sunt mai mari. Din acest considerent, antibioticele raman forma de tratament cea mai benefica atunci cand vorbim despre bacterii.

Rezistenta la antibiotice

Atunci cand un curs medicamentos cu antibiotice nu este potrivit tipului de bacterie cu care se lupta, sau nu este administrat corect, risti sa dezvolti o rezistenta la antibiotic. Acest lucru inseamna ca bacteria respectiva nu mai poate fi combatuta cu seria respectiva de antibiotice. Rezistenta la antibiotice poseda un factor de risc crescut, deoarece acest lucru inseamna ca bacteria nu poate fi ucisa si a dezvoltat o rezistenta la tratament.

Sfat: ca sa beneficiezi de efectul antibioticului si sa reduci riscul dezvoltarii unei rezistente:

  • Administreaza antibioticul la ora fixa. Fie si 5 minute mai devreme sau mai tarziu pot afecta fluenta cursului medicamentos. Doza recomandata trebuie administrata intr-un anumit interval orar deoarece cantitatea de antibiotic din organism care lupta cu bacteriile trebuie sa fie constant aceeasi pentru a fi eficienta. Respecta sfatul medicului!
  • Rezistenta se invata de la o bacterie la alta, ele dand informatia asemenea studentilor care isi paseaza informatii de la unul la altul.
Flora intestinala

Antibioticele pot distruge odata cu bacteriile patogene si probioticele sensibile din flora intestinala. Aceste probiotice ajuta la ridicarea imunitatii si sunt implicate in procesul de digestie. In timpul unui tratament cu antibiotice, echilibrul natural al florei intestinale este afectat.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *