Dieta japoneza sau cum sa ai o viata sanatoasa si echilibrata

Dieta japoneza este foarte simpla si accesibila, iar daca esti hotarata sa mananci mai sanatos si sa pierzi cateva kilograme, te va ajuta enorm.

Este imposibil sa nu fi observat in vreun documentar sau film ca japonezii sunt in general slabi, rareori confruntandu-se cu probleme legate de obezitate.

Care este secretul lor? Nimic prea complicat, acesti oameni urmeaza dieta japoneza, axata pe fructe, legume si peste din belsug. Orezul si tofu sunt alte ingrediente de baza in cadrul acestei alimentatii.

Cercetatorii spun ca poti pierde rapid cateva kilograme daca vei urma cateva sfaturi de bun-simt, nimic prea complicat.

Ce presupune dieta japoneza?

In primul rand trebuie sa stii cateva lucruri despre japonezi. Speranta lor medie de viata este in jur de 76 de ani, iar in Japonia rata de obezitate este de doar 3%. In Statele Unite ale Americii aceasta se situeaza undeva la 35%.

Studiile arata ca japonezii au o rata foarta scazuta a bolilor cronice, precum cancerul sau cele de inima. Sa fie oare intamplator? Desigur ca nu.

Unii pun acest fapt pe seama mostenirii genetice, dar nu este doar atat. Faptul ca japonezii mananca preponderent orez fiert cu legume, soia si multe fructe atarna greu. Acestia au reusit, de fapt, sa isi prelungeasca speranta de viata apeland la o dieta sanatoasa.

Asadar, acestea fiind spuse, sa incepem:

– in primul rand nu te vei grabi atunci cand vei manca, vei mesteca mai mult mancarea si mai incet. In acest fel, creierul va procesa mai repede informatia primita si iti va transmite atunci cand stomacul e plin. Daca te grabesti, acest lucru nu se va petrece si vei manca in exces

– vei reduce consumul de alimente calorice. Daca vei scadea cu doar 7% numarul de calorii consumate zilnic, vei trai cu cativa ani in plus. Poti sa inlocuiesti anumite alimente care stii ca sunt bogate in calorii cu fructe sau legume crude.

Apropo, te-ai gandit vreodata ca un morcov crud reprezinta o gustare excelenta? Data viitoare cand ti-e putin foame mananca unul si vei vedea efectele

– evita dulciurile precum ciocolata, prajiturile cu multe creme si inlocuieste-le cu fructe. Vei vedea in scurt efectele benefice asupra siluetei tale

– Vei consuma orez cat mai des, chiar pe tot parcursul zilei. Japonezii asa procedeaza, mancand orez fiert cu legume sau cu fructe confiate chiar si de dimineata.

Tine minte ca orezul nu are multe calorii, dar iti poate oferi senzatia de satietate de care ai nevoie. In dieta japoneza orezul este esential, asa ca incearca sa il consumi si tu mai des

– legumele precum mazarea, zucchini, ceapa, morcovii, muguri de bambus, ridichii, ciupercile, ardeiigrasi, rosiile, ardeii iuti nu ar trebui sa lipseasca.

Consuma-le cat mai des, dar fara sa le gatesti prea mult. Alege sa le oparesti sau sa le prepari la cuptor. Atentie! Nu le lasa sa se fiarba pana se vor sfarama, in acest fel isi vor pierde din nutrienti

– soia si beneficiile sale sunt nenumarate. Atat timp cat vei opta pentru varianta nemodificata genetic poti fi sigura ca este o idee buna. Tofu sau mancarea din boabe de soia este o sursa extraordinara de nutrienti si proteine. In Japonia exista o varietate de mancaruri bazate pe soia

– exclude carnea rosie, in dieta japoneza nu vei o intalni. Explicatia este simpla, carnea rosie contine grasimi saturate si nu este deloc sanatoasa, in special pentru inima. Alege pestele daca vrei sa consumi carne si prepara-l la cuptor sau inabusit

In dieta japoneza portiile sunt mici

Probabil ai observat si tu ca japonezii serversc mancarea in nenumarate boluri, iar portiile nu sunt tocmai generoase. Exista un motiv in spatele acestui fapt. Acestia servesc cate putin din fiecare preparat, dar fara sa exagereze.

Studiile arata ca atunci cand se servesc portii mari, oamenii tind sa le manance in intregime, chiar daca nu le este atat de foame. In dieta japoneza totul este echilibrat, asa ca numarul de calorii nu este in exces, rezultatele vorbind de la sine.

4.83/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *