Ce este mai rau pentru dieta ta: grasimile sau carbohidratii?

Un nou studiu pare sa puna un sfarsit intrebarii: Ce este mai rau pentru dieta ta: grasimile sau carbohidratii? Nutritionistii si expertii in diete de slabit stiu ca reteta pentru a slabi eficient si sanatos este uneori o combinatie de alimente. Un lucru insa parea clar: grasimile (in mod deosebit cele animale) sunt mai daunatoare decat carbohidratii. Un studiu recent arata ca lucrurile stau altfel, si in ciuda faptului ca ambele au beneficii si dezavantaje, grasimile sunt mai putin daunatoare.

Grasimile si pericolele lor

Grasimile, in mod deosebit cele provenite de la animale si cele saturate, nu sunt absorbite in organism in intregime. Ele formeaza depuneri (de grasime), dand acele kilograme extra care nu ne plac. Totodata, ele au si potentialul de a creste sansele obezitatii si a supraponderalitatii.

Grasimile, in mod deosebit depunerile lor, sunt recunoscute ca fiind cauza numarul unu a atacurilor de cord. Atacurile de cord sunt cauza celor mai multe decese la nivel global. Depunerile de grasime la nivel arterial se datoreaza in mod deosebit nivelului crescut de colesterol “rau”. Arteroscleroza este un exemplu comun de afectiune care se poate datora in deosebi colesterolului si apare ca o urmare (indirecta) a consumului (oarecum excesiv) de grasimi animale.

Pe langa pericolele la care ne expun sanatatea, grasimile pot duce la ingrasare, obezitate si diabet tip 2.

Grasimile saturate

Grasimile saturate sunt acele grasimi care devin solide la temperatura camerei. Ele provin din surse animale ca spre exemplu untul si untura.

Carbohidratii

Carbohidratii sunt numiti si glucide, sau zaharuri si reprezinta o sursa nutritiva esentiala pentru functionarea propice a organismului uman.

Un exemplu de carbohidrat cunoscut ca fiind daunator este zaharul alb rafinat, provenit din sfecla de zahar.

Ce spun noile studii

Noile studii realizate in Marea Britanie arata diferentele si diferitele implicatii ale carbohodratilor si grasimilor, in organismul uman. Daca  pana acum se credea ca grasimile sunt mai daunatoare decat carbohidratii, noul studiu intoarce complet balanta in favoarea grasimilor.

Studiul spune ca, pentru a urma o cura de slabire eficienta si sanatoasa, atunci trebuie eliminate carbohodratii din organism. Oamenii de stiinta au studiat efectele carbohidratilor pe diversi pacienti care s-au oferit voluntari acestui studiu. Ei au concluzionat ca, mai ales in cazul pacientilor care sufereau de diabet de tip 2, nivelul zaharurilor din sange a scazut dupa ce acestia au eliminat carbohidratii din alimentatia lor.

Atat carbohidratii cat si grasimile sunt necesari traiului uman. Dar pentru a slabi rapid in greutate si pentru a mentine nivelul zaharului din sange sub control, anumite diete trebuie urmate. O idee buna este ca, in loc de grasimi animale sa consume grasimi provenite din plante, precum uleiul de masline. Orice ai face, ideea este sa eviti carbohidratii pe cat de mult cu putinta.

Oricat ar parea de bizar sa slabesti mancand grasime, ei bine voluntarii acestui studiu au reusit sa slabeasca mancand grasimi precum untul, dar renuntand la paine si alte produse de panificicatie, spre exemplu. Asadar, elimina din dieta ta produsele carbohidrate pe cat de mult cu putinta.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.