De ce ne-am indragostit de uleiul de rapita?

De ce ne-am putea indragosti de uleiul de rapita cand stim cat de benefic ne este uleiul de masline? Pentru ca uleiul de rapita este mai sanatos, mai versatil si are un gust inconfundabil si placut. De asemeni, rapita este o planta tipica climatului tarii noastre si poate fi cultivata cu succes spre deosebire de maslini.

In lunile Aprilie si Mai, probabil ca ai zarit campuri intinse acoperite de flori de culoarea galbena. Ei bine, cel mai probabil au fost campuri de rapita. Industria alimentara recunoaște din ce în ce mai mult beneficiile acestei plante, motiv pentru care ea este plantata pe arii din ce în ce mai vaste. Acest lucru se întâmpla la nivel european. Spre exemplu, în Marea Britanie, rapita este planta cea mai cultivata.

Momentan, uleiul alimentar de rapita este cel mai folosit ulei vegetal. Dar de ce și-au orientat oamenii atenția catre acest tip de ulei? De ce este el mai iubit decat uleiul de masline?

Diferenta dintre uleiul de floarea soarelui, de masline si cel de rapita

  1. O prima diferenta dintre cele doua tipuri de uleiuri este modul de productie. Ne-am obisnuit cu uleiul de floarea soarelui deoarece el a reprezentat pentru multi ani varianta cea mai ieftina de a produce ulei alimentar. Uleiul de floarea soarelui este produs prin presarea la cald a semintelor si prin folosirea a diverse combinatii de chimicale. In ultimii ani, producatorii s-au axat pe producerea de uleiuri mai sanatoase: acelea presate la rece. Un astfel de ulei este cel de rapita.
  2. O alta diferenta, este aceea a calitatii. Datorita modalitatii de producere a uleiului, cel de masline si rapita sunt catalogate ca fiind “premium”, “virgin” sau “extra-virgin”. Aceste denumiri indica calitatea superioara a uleiului, spre deosebire de denumirea de “ulei vegetal” sau “canola” specifice uleiului de floarea soarelui. Acestea din urma indica consumatorului ca uleiul a fost produs prin metode de fabricatie ieftine.
  3. Uleiul de rapita are un set de beneficii asupra sanatatii. Are cantitatea cea mai redusa de acizi grasi saturati (care in cantitati mari pot produce aparitia cancerului), chiar mai redusa decat cea a uleiului de masline. Este in mod natural bogat in Vitamina E, Omega-3 si Omega-6.
  4. Datorita faptului ca uleiul de masline poate emana fumuri toxice la temperaturi foarte inalte, uleiul de rapita este alternativa sanatoasa daca doriti sa gatiti la tigaie si cuptor.

Beneficiile uleiului de rapita:

  • el are de 10 ori mai mult Omega-3 decat uleiul de masline
  • este o sursa de Vitamina E
  • este bogat in grasimi monosaturate
  • nu contine conservanti artificiali si nu este modificat genetic
  • este potrivit pentru dieta vegetariana
  • nu contine gluten
  • nu produce fumuri toxice cand este expus la temperaturi inalte, ceea ce il face potrivit atat pentru salate cat si pentru prajeli
  • are continutul cel mai mic de grasimi saturate dintre toate uleiurile alimentare de pe piata, facandu-l cel mai potrivit in reducerea colesterolului.

Poate fi folosit la:

  • prajit si copt
  • gatit in baie de ulei
  • copt
  • marinat
  • sosuri, maioneze etc.
  • la masaj
Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.