Alimentatie sanatoasa: trucuri pentru un trup de invidiat

Fara doar si poate, o alimentatie sanatoasa te poate ajuta mult in procesul de slabire, tocmai de aceea ar trebui sa acorzi o atentie sporita tuturor factorilor legati de nutritie.

Traim intr-o era in care timpul pare sa fie mai limitat ca oricand, asa ca nu intotdeauna putem da atentia cuventia mancarii pe care o consumam. Totusi, ar fi bine daca ti-ai face putin timp pentru a te bucura de o masa sanatoasa, chiar daca aceasta presupune sa renunti la alte activitati „importante”, cum ar fi o ora de navigat pe internet sau o conversatie telefonica.

Ce ar trebui sa faci pentru a avea o alimentatie sanatoasa si a te mentine in forma?

>>> pregateste mancarea de la A la Z. Macar pentru masa de pranz sau cea de dimineata. Exista atatea meniuri care sunt sanatoase si nu necesita mult timp. De exemplu, o portie de orez cu legume si peste la gratar. Daca esti dibace, nu ar trebui sa iti ia mai mult de 30-40 de minute pregatirea unei astfel de mese. Desigur, acesta nu este decat unul dintre numeroasele exemple.

Unde mai pui ca nu mai trebuie sa „faci fata” unor portii uriase, asa cum sunt cele servite la restaurant? Din pacate, o portie de mancare servita in localuri depaseste uneori si 1.000 de calorii, aceasta continand si diverse substante chimice, menite sa intensifice aroma. Incearca sa mananci cat mai des acasa, alege ingrediente calitative si cine stie, poate chiar vei ajunge sa te distrezi in timp ce iti prepari masa.

Avantajul? Iti poti lua mancare la tine, iar in acest fel poti fi sigura de calitatea hranei tale

>>> prepara un mic dejun copios. Una dintre cele mai mari greseli este sa sari de prima masa a zilei. De multe ori, acesta este motivul pentru care ne ingrasam, deoarece tindem sa mancam mai mult la celelalte mese. Daca vei opta pentru o alimentatie sanatoasa, micul dejun nu va lipsi din „repertoriul” tau. Ce efecte benefice mai are micul dejun? Iti stimuleaza apetitul si confera energie proceselor metabolice care se petrec constant in corpul tau.

Un studiu american a aratat ca obeziatatea si sindromul rezistentei la insulina ( o boala in care corpul nu mai raspunde corespunzator la insulina din sange) au scazut cu 35-50% in randul celor care au inceput sa consume micul dejun. Asa ca, o alimentatie sanatoasa incepe cu micul dejun. Desigur, prima masa a zilei nu ar trebui sa fie compusa din cereale dulci, covrigei, clatite si paine prajita. Este indicat sa optezi pentru fibre sau proteine, in functie de preferintele tale. De exemplu, un mic dejun sanatos poate fi un terci din fulgi de ovaz, cu lapte si fructe sau o omleta servita alaturi de o salata de rucola cu rosii. Desigur, inca o data, poti alege ceea ce iti place, dar asigura-te ca este ceva calitativ din punct de vedere nutritiv.

>>> mananca incet si savureaza mancarea. Probabil ai observat si tu ca tindem sa mancam foarte repede si de abia ne bucuram de aromele mancarurilor. Oamenii care mananca incet, mesteca hrana mai mult, fiind satisfacuti de portii mai mici de mancare. Alt truc pentru a avea o alimentatie sanatoasa si a munca mai putin…

De asemenea, majoritatea enzimelor digestive se afla in gura, nu in stomac, asa ca mestecatul cat mai indelungat al mancarii este foarte important. Si aceste lucruri au fost supuse studiilor, care confirma faptul ca cei care mananca incet, se ingrasa mai greu. De asemenea, evita pe cat posibil mancatul in masina, pe fuga sau in timp ce stai in picioare, nu este deloc benefic sanatatii tale.

Daca vei respecta aceste sfaturi simple, vei avea parte de o alimentatie sanatoasa, te vei mentine in forma, iar nivelul energiei tale va fi ridicat.

 

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *