5 afectiuni dentare comune in cazul unei igiene orale necorespunzatoa

Ingrijirea corespunzatoare a cavitatii orale nu inseamna doar periajul dintilor, ci si a gingiilor, limbii si aspectului general ca intreg. Aceste metode de curatare sunt esentiale atat pentru mentinerea unei sanatati orale adecvate, cat si a unei stari de sanatate generala optima.

Cu toate acestea, uneori, nu este acordata suficienta atentie igienei orale sau nu sunt bine cunoscute metodele corespunzatoare de ingrijire a intregii cavitati orale. Drept rezultat, persoanele in cauza se pot confrunta cu diverse afectiuni dentare.

Este important sa fie cunoscute aceste patologii dentare posibile in scopul identificarii semnelor asociate acestora. Prin urmare, cinci dintre cele mai comune afectiuni dentare care apar in cazul unei igiene orale necorespunzatoare includ:

1. Boala parodontala

Boala parodontala este o afectiune care impacteaza tesuturile de suport ale dintilor (gingiile, osul si ligamentele ce unesc si fixeaza dintii de maxilar).

In stadiile incipiente, boala parodontala este cunoscuta sub numele de gingivita. Cu toate acestea, daca nu este diagnosticata si tratata, boala parodontala poate progresa si poate duce la deteriorarea tesuturilor de suport si, in timp, chiar la pierderea dintilor.

Igiena orala precara, alaturi de un stil de viata necorespunzator (fumat, dieta dezorganizata, sedentarism) si de predispozitia genetica sunt factori ce pot contribui la aparitia bolii parodontale. Tratarea parodontozei trebuie, astfel, efectuata inca din stadiile timpurii ale bolii.

2. Halitoza

Halitoza, cunoscuta clasic si sub numele de respiratie urat mirositoare, este o afectiune ce apare ca si consecinta a igienei orale necorespunzatoare.

Placa bacteriana, alimentele ramase in cavitatea orala, precum si prezenta altor afectiuni dentare (ex: cariile si gingivita) pot contribui la aparitia respiratiei urat mirositoare.

Pentru a combate acest simptom neplacut, se recomanda programarea unei consultatii cu medicul dentist in scopul identificarii posibilelor patologii dentare, precum si in scopul identificarii produselor si a tehnicilor de curatare potrivite.

O igiena orala adecvata, ce include periajul dentar regulat si utilizarea atei dentare (alaturi de apa de gura si dus bucal), dar si vizitele periodice la medicul dentist sunt metode eficiente pentru prevenirea halitozei.

3. Cariile dentare

Cariile dentare sunt probabil una dintre cele mai comun intalnite afectiuni dentare. Acestea sunt caracterizate prin acumularea de placa bacteriana pe suprafata dintilor si la baza gingiilor si necesita un tratament stomatologic dedicat.

Bacteriile din placa depusa descompun zaharul si alti carbohidrati in acid, compus ce erodeaza smaltul si dentina (componente structurale ale dintilor).

Cu toate ca acest fenomen este unul fiziologic, in absenta unei igiene orale adecvate, placa bacteriana persista, da nastere la carii, iar acestea din urma pot progresa, se pot suprainfecta si pot stimula terminatia nervoasa a dintelui, provocand durere semnificativa.

4. Gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiilor cauzata de placa bacteriana si/sau de tartru acumulate la acest nivel. Daca nu este tratata la timp, gingivita poate evolua spre afectiunea mai grava amintita anterior, numita boala parodontala.

Gingiile rosii, inflamate si sangerande sunt unele dintre semnele cardinale gingivitei. O igiena orala necorespunzatoare poate nu doar agrava simptomatologia, ci si poate conduce la progresia bolii catre parodontoza, cu pierderea dintilor pe termen lung.

5. Eroziunea dentara

Eroziunea dentara reprezinta procesul de uzura (erodare) a smaltului dentar, fenomen cauzat de agresiunea pH-ului acid (mai simplu, a acizilor).

Acesti acizi pot proveni fie din alimente si bauturi cu pH acid (exogeni), fie pot fi rezultatul refluxului gastroesofagian (endogeni).

O igiena orala incompleta si neadecvata poate initia si agrava eroziunea dentara. In plus, dintii devin in timp sensibili la pH-ul acid, alimente si bauturi de temperaturi extreme si aer rece si, astfel, pot dezvolta fisuri si capata un aspect inestetic.

Prin urmare, este intotdeauna important sa se identifice eficienta igienei orale si sa se aplice modificarile necesare sub indrumarea medicului stomatolog. Prin acordarea atentiei necesare igienei cavitatii bucale se pot preveni afectiunile dentare si gingivale comune, determinate de o igiena precara si, totodata, se poate restabili calitatea optima a vietii.

Sursa foto: Shutterstock 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *