Proteinele pentru cresterea masei musculare

Proteinele sunt, de departe, cel mai cunoscut tip de supliment folosit pentru cresterea masei musculare. In general, este mai usor sa consumi necesarul zilnic de carbohidrati si grasimi, in timp ce cantitatea de proteine este mai dificil de atins. De aceea poti gasi multe produse proteice pe piata, precum batoanele, shake-urile si, desigur, pudrele.

Indiferent daca vrei sa-ti maresti masa musculara pentru a avea mai multa forta sau din motive estetice, iata cateva idei pentru alegerea proteinelor in mod corect.

Proteina din zer si cazeina sunt pudre proteice de origine animala obtinute din lapte. Acestea reprezinta un tip de proteina gasit regasit in laptele de vaca ce se usuca pentru a deveni pudra. Sunt considerate proteine de calitate superioara, deoarece contin toti aminoacizii esentiali pe care trebuie sa-i iei din alimente, din moment ce organismul nu-i poate produce. Sunt adesea folosite drept proteine pentru sport.

Proteinele pentru cresterea masei musculare – varianta din colagen

Varianta din colagen este tot de origine animala. Provine din tesutul conjunctiv al bovinelor, pestilor sau gainilor. Colagenul ar juca un rol important in sanatatea pielii, articulatiilor, unghiilor, parului si al intestinului, insa studiile efectuate pana in prezent nu au fost concludente.

A treia optiune este cea a proteinelor bazate pe plante, precum soia, canepa, orez sau mazare. Majoritatea proteinelor bazate pe plante includ o combinatie intre acestea pentru a crea o diversitate a aminoacizilor, fiind astfel obtinuta o proteina completa. O proteina completa include 20 de aminoacizi, inclusiv noua aminoacizi esentiali pe care organismul nu-i poate produce pe cont propriu.

Proteinele pot fi utile in mai multe cazuri: te pot ajuta sa slabesti, sa urmezi o dieta vegana sau vegetariana sau chiar sa eviti problemele de sanatate daca suferi de afectiuni ale ficatului sau ai diabet.

Proteinele pentru cresterea masei musculare – cate sa consumi?

In cazul cresterii masei musculare, se recomanda sa alegi proteine cu o valoare biologica ridicata (o valoare care masoara cat de bine poate organismul tau sa absoarba si sa utilizeze proteinele).

Daca alegi proteine sub forma de pudra, de exemplu, doza recomandata este de 20 – 40 de grame pe zi. Acest lucru reprezinta aproximativ 1 – 2 linguri. In majoritatea cazurilor, doza maxima pe zi ar trebui sa fie de 80 de grame (3 – 4 linguri). Desigur, asta nu este o regula batuta in cuie, ci o recomandare generala.

Depasirea cantitatii de 80 de grame de proteine sub forma de pudra pe zi poate reprezenta un exces pentru multi oameni. Acest lucru se explica prin faptul ca proteinele respective inlocuiesc sursele de vitamine, minerale si alti nutrienti din alimentele neprocesate.

Exista exceptii, desigur, dar acestea tind sa se aplice persoanelor care consuma proteine pentru alte motive, precum pentru a-i ajuta sa se ingrase. Poti cere opinia unui specialist pentru a te asigura ca urmezi dozarea corecta…mai multe pe mediafax >>>

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *