5 Obiceiuri Care Îți Slăbesc Imunitatea

Un sistem imunitar puternic înseamnă că organismul se poate proteja de virusuri, bacterii, toxine, paraziți și acționează adecvat în caz de infecție sau boală. Ne naștem cu o anumită imunitate, dar pe parcursul vieții aceasta poate să crească sau să scadă după ce intrăm în contact cu diverse microorganisme sau ne expunem la diverși factori de stres.

Deși suntem conștienți de câteva obiceiuri care influențează negativ imunitatea cum ar fi stresul, alimentația deficitară sau sedentarismul, există și altele la care cu siguranță nu te-ai gândit că ar putea să îți facă rău. Află în continuare care sunt acestea.

Sportul exagerat – Da, sportul întărește sistemul imunitar, dar prea mult sport îi poate dauna. Cum vine asta? De exemplu, atunci cand te antrenezi pentru un maraton, corpul este într-o încordare permanentă deoarece este în continuă recuperare după antrenamente la care se adaugă și activitățile zilnice. Un studiu a demonstrat că persoanele care aleargă foarte mult sunt mai predispuse la infecții respiratorii în urma unei gripe.

Așadar exersează constant, dar oferă timp corpului să se recupereze. De asemenea, nu uita să dezinfectezi echipamentul pe care îl folosești la sală pentru a evita contactul cu bacteriile care proliferează pe aparatele de sport în urma folosirii lor de multe persoane.

Expunerea la radiația UV – Deși soarele face minuni pentru sănătatea noastră fizică și mentală, nu toate razele ultraviolete la care ne expunem sunt benefice pentru imunitate. Razele UVA și UVB sunt naturale, dar tot raze sunt și cele emanate de ecranele calculatoarelor, televizoarelor și telefoanelor. Organizația Mondială a Sănătății a atenționat că expunerea la nivele mari de radiație UV poate altera activitatea și distribuția anumitor celule ale sistemului imunitar.
Spre urmare, ai grijă să aplici creme cu SPF atunci când te expui la soare puternic, poartă ochelari și pălărie, dar limitează și timpul petrecut în fața ecranelor, mai ales înainte de somn.

Singurătatea și izolarea – Jobul poate fi uneori copleșitor și îți poți petrece multe săptămâni doar în interiorul biroului și al casei. Totuși, încearcă să îți găsești timp și pentru viața socială. Singurătatea poate crește nivelul de cortizol, hormonul stresului, care afectează direct sistemul imunitar. O ieșire cu familia sau cu prietenii poate face minuni pentru imunitatea ta.

Fumatul pasiv – Te aplaudăm dacă nu fumezi sau dacă ai reușit să te lași de fumat. Se pare, însă, că dacă te expui unui mediu în care se fumează, de exemplu ai prieteni fumători, încă ești predispus la infecții respiratorii acute sau la boala pulmonară obstructivă cronică. Desigur că este afectată și imunitatea.

Consumul regulat de antibiotice – Administrarea de antibiotice la orice răceală nu face deloc bine organimsului, ba mai rău, îl slăbesc. Un studiu recent a arătat că antibioticele pot acționa împotriva organismului și pot afecta modul în care sistemul imunitar luptă împotriva germenilor. Spre urmare, consultă medicul sau farmacistul înainte să apelezi la o astfel de medicație.

Cum îți întărești sistemul imunitar?

Alegerile sănătoase reprezintă elementele cheie pentru stimularea sistemului imunitar. Mișcare zilnică, somn bun, relaxare, alimentație echilibrată completată cu suplimente alimentare pentru a corecta carențele – asta este formula pentru o imunitate de fier.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *