Sedentarismul in randul tinerilor poate duce la diabet si osteoporoza

Lipsa de activitate in randul tinerilor este din ce in ce mai ridicata datorita noilor metode de entertainment si a dezvoltarii industriei calculatoarelor. Un nou studiu canadian ne arata ca, sedentarismul in randul tinerilor duce la afectarea sanatatii pe mai multe planuri. Sistemului osos devine mai putin puternic, iar riscul bolilor de diabet pot fi din ce in ce mai crescute odata cu inaintarea in varsta.

Dezvoltarea sistemului osos

Sistemul osos, in mod deosebit taria oaselor, se dezvolta cu precadere intre varsta de 10 si 14 ani in randul fetelor si 12 – 16 ani in randul baietilor. In aceasta perioada, aproximativ 36% din scheletul osos este format. Oasele sunt afectate in mod direct de activitatea (sau inactivitatea) fizica depusa in aceasta perioada. Pentru intarirea oaselor este recomandat exercitiul fizic.

Cea mai buna abordare este aceea de a decide impreuna cu copilul tau ce sport ar vrea sa urmeze in timpul liber. Unii copii au predilectie pentru sporturile de grup cum ar fi fotbalul, pe cand altii doresc sa urmeze un sport ca tenisul sau golful. Indiferent de alegerea facuta, sportul este deosebit de benefic pe termen lung.

Studiile arata ca sedentarismul in randul tinerilor duce la scaderea densitatii masei oaselor. Acest lucru poate afecta sanatatea pe termen lung si poate duce la boli ca osteoporoza.

Nu doar sporturile organizate ajuta la intarirea oaselor. Dansul, jocul in parc, alergatul impreuna cu cainele, saritul si orice alta forma de activitate este benefica, conform cercetatorilor.

Diabetul de tip II

Diabetul tip II (si prediabetul) este din ce in ce mai intalnit in randul tinerilor. Spre deosebire de diabetul tip I, acesta se dezvolta pe perioada vietii si este deseori intalnit in forma incipienta in perioada tineretii timpurii.
Principala cauza a diabetului tip II este stilul de viata. Tipul de alimentatie si activitatea fizica depusa de tineri afecteaza in mod direct diabetul. Netratat, diabetul poate duce la boli de inima, probleme ale sistemului circulator, a vederii si poate duce chiar la amputarea unor membre.

Riscul diabetului poate fi scazut odata cu informarea populatiei asupra riscurilor pe care alimentatia nociva si sedentarismul le poseda.

Pentru a preveni bolile asociate diabetului, adolescentii trebuie sa faca efort fizic cel putin 30 de minute pe zi, de cel putin 5 ori pe saptamana.

Parintii pot ajuta copiii prin prepararea unor mese bogate in vitamine si minerale si prin promovarea sportului. Incidenta prediabetului este mai mare in randul baietilor decat a fetelor. Acest lucru inseamna ca necesitatea exercitiului fizic regulat este mai mare.

Psihic

Sedentarismul poate avea implicatii la nivelul dezvoltarii psihice. In primul rand, un sport promoveaza cunoasterea si interactiunea cu oameni noi. Acest lucru il determina pe adolescent sa invete cum se formeaza conexiunile interumane, sa fie responsabil si sa invete cum sa urmeze un set de reguli impuse. Toate acestea sunt forme de socializare si il pregatesc pentru formarea ca om matur si responsabil.

Sportul si miscarea promoveaza dezvoltarea cerebrala. Creierul se oxigeneaza mai bine in timpul activitatii fizice, ceea ce inseamna ca dezvoltarea intelectuala este mai buna. Tanarul adolescent poate da un randament mai mare la scoala si in activitatile intelectuale datorita stimularii circulatiei sangvine.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *