De ce nu este bine sa neglijezi palpitatiile? Boala grava pe care o pot semnala

Palpitatiile sunt batai ale inimii care devin brusc mai vizibile, fie prin frecventa lor modificata, fie prin neregularitate. Alteori, palpitatiile pot fi resimtie ca si cum inima a sarit o bataie. Desi de cele mai multe ori palpitatiile pot fi inofensive, exista cateva situatii in care ele apar ca urmare a unor probleme de sanatate cu implicatii serioase. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai frecvente patologii care pot sta in spatele palpitatiilor.

Fibrilatia atriala
Fibrilatia atriala este una dintre cele mai frecvente cauze ale palpitatiilor cardiace si reprezinta o patologie a inimii care face ca aceasta sa bata neregulat si mult mai repede. In repaus, in mod normal inima bate de 60-100 de ori pe minut, iar in cazul fibrilatiei atriale pulsul poate depasi considerabil valoarea de 100 de batai pe minut. Palpitatiile cardiace reprezinta principalul simptom al fibrilatiei atriale, insa in unele cazuri aceasta patologie poate fi lipsita de simptome.
Cauza fibrilatiei atriale este reprezentata de aparitia unor impulsuri electrice haotice la nivelul camerelor superioare ale inimii (atrii) ce fac ca inima sa bata neregulat. Pomparea neregulata a sangelui in organism poate conduce la formarea unor mici cheaguri de sange ce pot declansa un accident vascular cerebral cu consecinte nefaste asupra starii de sanatate.

Tahicardia ventriculara
Tahicardia ventriculara este tot o tulburare de ritm cardiac (aritmie), insa, spre deosebire de fibrilatia atriala, aceasta este generata la nivelul camerelor inferioare ale inimii (ventriculi). Contractia rapida si sustinuta a ventriculilor (mai mult de 30 de secunde) afecteaza modul in care sangele este pompat in organism si poate conduce la scaderea tensiunii arteriale si a oxigenarii tesuturilor. Pe langa palpitatiile cardiace, tahicardia ventriculara poate provoca si alte simptome precum:

  • Ameteala;
  • Sincopa (lesin);
  • Durere in piept;
  • Dificultate in respiratie.

In plus, tahicardia ventriculara poate conduce la aparitia fibrilatiei ventriculare (o aritmie cu potential fatal) si a stopului cardiac.
Cardiomiopatia hipertrofica
Cardiomiopatia hipertrofica reprezinta o patologie a inimii caracterizata de cresterea sau hipertrofierea muschiului cardiac, in special la nivelul camerelor inferioare ale inimii. In timp, aceasta boala afecteaza capacitatea inimii de a pompa sange eficient in organism favorizand aparitia insuficientei cardiace. Suplimentar, cardiomiopatia hipertrofica poate conduce si la aparitia unor tulburari de ritm precum fibrilatia atriala sau tahicardia ventriculara (de exemplu aproximativ un sfert dintre pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica dezvolta fibrilatie atriala).

In concluzie, palpitatiile cardiace pot reprezenta un semnal de alarma pentru patologii cu implicatii serioase asupra starii de sanatate si asupra vietii. Daca te confrunti cu palpitatii, este important sa le acorzi importanta si sa te adresezi medicului pentru ca acesta sa identifice cauza lor si sa intervina cat mai rapid cu un tratament adecvat.

Surse informative
“Atrial Fibrillation.” NHS, 17 May 2021, www.nhs.uk/conditions/atrial-fibrillation/.
“Ventricular Tachycardia.” Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ventricular-tachycardia.
“Hypertrophic Cardiomyopathy: Causes. Symptoms & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17116-hypertrophic-cardiomyopathy.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *