Armurariul – beneficii demonstrate stiintific. Cum te poate vindeca?

Armurariul (Silybum marianum) este o planta medicinala utilizata ca remediu pentru mai multe afectiuni, in special cele hepatice si biliare, dar si in scop de preventie a acestora. Totusi, beneficiile armurariului nu sunt limitate doar in ceea ce priveste afectiunile hepatice. Iata ce nutrienti contine armurariul si care sunt beneficiile demonstrate stiintific ale acestei plante.

Ce contine armurariul? Armurariul are un continut de 65-80% silimarina. Probabil termenul de silimarina suna cunoscut pentru multi dintre noi. Este vorba de un compus cu proprietati antioxidante, responsabil de beneficiile acestuia pentru sanatate.

Silimarina reprezinta, de fapt, un grup de compusi flavonoidici, cum ar fi silibinina A si B, izosilibina A si B, silicristina, silidianina.

Silimarina se gaseste in fructele, frunzele si semintele armurariului, cele din urma avand cea mai mare concentratie a acestui compus. Armurariul contine si carbohidrati, fibre, grasimi (acid linoleic si oleic) si proteine in proportii variabile in functie de partea plantei (fructe, seminte). Astfel, exista pe piata si ulei extras din armurariu.

Beneficiile armurariului pentru organism

Conform cercetarilor privind efectele armurariului in organism, acesta ar avea mai multe beneficii:

Protejarea functiei hepatice

Silimarina este adesea utilizata ca adjuvant in tratamentul unor afectiuni hepatice, cum ar fi ficatul gras non-alcoolic, boala ficatului alcoolic, ciroza sau hepatite. De asemenea, medicul poate include silimarina in schema de tratament al unor afectiuni, atunci cand exista riscul de afectare hepatica din cauza medicamentelor.

Prevenirea declinului cognitiv

Silimarina din armurariu ar avea efecte neuroprotective si ar preveni declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta. De asemenea, aceasta a fost in mod traditional utilizata in tratamentul bolii Alzheimer si Parkinson. Totusi, efectele asupra creierului au fost studiate doar la animale, nu si la oameni.

Prevenirea demineralizarii osoase

Armurariul ar stimula mineralizarea osoasa, prevenind astfel osteoporoza, inclusiv cea legata de menopauza. Si in acest caz, studiile privind acest subiect au fost efectuate doar pe animale.

Adjuvant in tratarea cancerului – armurariul si efectele sale minunate

Armurariul ar potenta efectele tratamentului chemoterapeutic impotriva cancerului si ar reduce efectele adverse ale acestuia. Totusi, studiile pe oameni sunt limitate.

Favorizarea productiei de lapte matern

Armurariul ar creste productia de prolactina, ceea ce favorizeaza cresterea productiei de lapte matern. Un studiu efectuat pe femei care alaptau a aratat ca suplimentarea cu silimarina a crescut productia de lapte cu 85,94%.

Ameliorarea acneei

Stresul oxidativ se asociaza cu dezvoltarea acneei. Datorita efectelor antioxidante, dar si a celor antiinflamatorii, silimarina ar putea ameliora acneea.

Managementul diabetului zaharat tip 2

Un lucru interesant legat de armurariu este faptul ca un compus din compozitia acestuia ar imbunatati sensibilitatea la insulina si ar scadea nivelul glicemiei la pacientii cu diabet zaharat. Astfel, acesta ar actiona in mod similar ca unele medicamente antidiabetice. Armurariul nu poate inlocui medicamentele antidiabetice, dar poate fi considerat un adjuvant. Bineinteles, sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema.

Efecte adverse si interactiuni

La ingestia dozelor recomandate de armurariu sau silimarina nu au fost raportate efecte adverse. Atunci cand silimarina este consumata irational, aceasta poate cauza simptome gastrointestinale (greata, balonare, diaree, constipatie), dureri de cap sau mancarimi.

Sursa: Mediafax

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *