Metode moderne pentru diagnosticul bolilor neurologice

Complexitatea sistemului nervos face ca diagnosticarea, tratarea si monitorizarea bolilor neurologice sa fie o adevarata provocare. Diagnosticarea unei boli neurologice necesita precizie, dedicare si experienta, iar progresele tehnologice din ultimii ani au furnizat medicului neurolog o multitudine de instrumente pe care sa le utilizeze in acest sens. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai moderne metode de diagnosticare neurologica de care poti beneficia intr-o clinica de neurologie in Bucuresti.

Electroencefalografia

Electroencefalograma reprezinta un test diagnostic prin care se detecteaza activitatea electrica cerebrala prin plasarea unor electrozi de metal la nivelul scalpului. Celulele nervoase comunica intre ele prin impulsuri electrice, iar activitatea lor este inregistrata pe electroencefalograma sub forma unor unde. Electroencefalograma poate fi folosita pentru diagnosticul epilepsiei sau a altor patologii convulsivante.

Tomografia computerizata

Tomografia computerizata este o investigatie imagistica ce foloseste raze X pentru a crea imagini detaliate ale creierului. Aceasta investigatie este mult mai specifica decat radiografia si ofera informatii despre tesutul cerebral si despre structurile creierului, fiind folosita pentru diagnosticarea unei game largi de patologii: accident vascular cerebral, tumori cerebrale, hemoragii intracraniene sau anomalii structurale.

Rezonanta magnetica nucleara

Rezonanta magnetica nucleara este o procedura diagnostica ce foloseste unde de radiofrecventa si magneti pentru a crea imagini detaliate ale structurilor creierului. Spre deosebire de tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara nu foloseste radiatii ionizante, insa durata investigatiei este mai mare, iar procedura este inaccesibila pacientilor care au dispozitive metalice implantate (de exemplu proteze sau tije). Aceasta investigatie este folosita in special pentru evaluarea tesuturilor moi.

Tomografia cu emisie de pozitroni

Spre deosebire de tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara, tomografia cu emisie de pozitroni ofera informatii nu doar despre structurile creierului, ci si despre modul de functionare a acestuia. Investigatia se bazeaza pe radiomarcarea glucozei, aceasta fiind singura sursa de energie folosita de celulele nervoase. Ulterior, tomograful cu emisie de pozitroni va identifica modul in care creierul foloseste glucoza radiomarcata, evidentiind functionalitatea celulei nervoase.

Tomografia cu emisie de pozitroni este utilizata pentru diagnosticarea cancerelor cerebrale si a dementelor (inclusiv dementa Alzheimer).

In concluzie, electroencefalografia si investigatiile imagistice reprezinta instrumente valoroase in diagnosticarea patologiilor neurologice si furnizeaza medicului neurolog informatii importante ce vin in completarea anamnezei si examenului clinic.

Surse informative

Siuly, Siuly, and Yanchun Zhang. “Medical Big Data: Neurological Diseases Diagnosis Through Medical Data Analysis.” Data Science and Engineering, vol. 1, no. 2, 2016, pp. 54–64., doi:10.1007/s41019-016-0011-3.

“EEG (Electroencephalogram).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 15 Apr. 2020, www.mayoclinic.org/tests-procedures/eeg/about/pac-20393875.

“Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Spine and Brain.” Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-spine-and-brain.

Krans, Brian. “Brain PET Scan.” Healthline, 2 Nov. 2018, www.healthline.com/health/brain-pet-scan. 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *