Astenia de primăvară – cum o recunoști și care sunt remediile?

Nici nu își intră bine în drepturi unul dintre cele mai așteptate anotimpuri ale anului, că încep să apară simptomele asteniei de primăvară. Unele persoane se acomodează mai ușor la noile condiții, în timp ce altele duc o luptă crâncenă la început. Nu putem să împiedicăm complet stările prin care trece organismul nostru în această perioadă, însă putem să le ameliorăm, astfel încât să ne bucurăm mai multe de ceea ce ne oferă frumos acest anotimp de tranziție.

Citește în continuare ce este, mai exact, astenia de primăvară, cum o recunoști și la ce metode poți apela pentru a-ți îmbunătăți starea generală.

Ce este astenia de primăvară?

Astenia de primăvară este descrisă drept o stare de slăbiciune a corpului, o lipsă de energie care te împiedică să te bucuri de ceea ce este în jurul tău. De regulă, lipsa de motivație durează în jur de câteva zile, însă se poate întinde până la câteva săptămâni bune, în funcție de fiecare persoană.

Factorii declanșatori ai asteniei de primăvară nu se cunosc cu exactitate în prezent, dar specialiștii au câteva ipoteze. Instabilitatea condițiilor meteorologice este unul dintre vinovați. Alt motiv cunoscut pentru instalarea asteniei de primăvară are legătură cu dezechilibrele hormonale. Pe parcursul iernii, scade nivelul endorfinelor, hormonul de care este strâns legată starea de bine a organismului. Acest fapt are loc din cauza luminozității reduse și a activității fizice scăzute. Efectele sunt mai intense în prima parte a primăverii. Pe lângă dereglările hormonale, și deficitul de vitamine și minerale se resimte din plin în această perioadă.

Cercetătorii mai sunt de părere că alterarea ritmului circadian ar putea fi o altă cauză care determină apariția asteniei de primăvară. Totul ține de adaptarea fiecărei persoane la schimbarea anotimpului.

Astenia de primăvară – simptome

Simptomele asteniei de primăvară diferă de la persoană la persoană și se pot resimți atât pe plan fizic, cât și mental.
Printre cele mai frecvente manifestări ale asteniei de primăvară se află următoarele:

  • stare de moleșeală;
  • dificultăți de concentrare;
  • lipsa poftei de mâncare ori un apetit crescut;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • pierderea motivației;
  • tulburări de somn;
  • amețeli;
  • sedentarism;
  • schimbări bruște de stare;
  • anxietate;
  • depresie.

Recomandări simple pentru a învinge mai ușor astenia de primăvară

Pentru a pune pe „fugă” astenia de primăvară, poți apela la o serie de metode sănătoase care să te ajute să ai o stare de spirit mai bună. Specialiștii recomandă să faci schimbări în alimentație și să pui accent pe fructe, legume, cereale integrale, semințe, nuci, ouă, produse lactate și pește. Este un bun moment să profiți de verdețurile vedetă ale primăverii – lobodă, urzici, leurdă, ștevie, etc.

Activitățile în aer liber și tehnicile de relaxare au un rol esențial pentru echilibrul interior. 15-20 de minute state zilnic la soare vor face minuni pentru starea de spirit. Nu uita nici de beneficiile pe care le oferă un program de somn corect.
Multe persoane se confruntă primăvară cu carențe de vitamine și minerale, astfel că se poate asigura doza zilnică necesară prin administrarea unor suplimente alimentare care energizează organismul, întăresc sistemul imunitar și stimulează activitatea cerebrală. Printre substanțele nutritive recomandate în această perioadă se numără magneziul (reduce oboseala și crește rezistența la stres), coenzima Q10 (stimulează metabolismul), vitamina C (distruge toxinele din corp), vitamina B3 (alungă senzația de moleșeală, combate insomniile), vitamina B 12 (întărește organismul).

Astenia de primăvară poate fi combătută și cu ajutorul unei gândiri pozitive. Dacă ești o fire optimistă, atunci vei trece mai ușor peste aceste provocări de sezon. Important este să te concentrezi pe soluțiile pe care le ai la îndemână, nu pe problemele care ar putea să apară.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *