Sarbatorile in timp de pandemie. Ce recomanda psihologii?
Sarbatorile in timp de pandemie vor fi o provocare in acest an, fiind o premiera absoluta. Rar auzim ca nu este bine sa ne vedem cu cei dragi, in special de Craciun sau alte evenimente similare.
Se pare ca in acest an ni se recomanda sa pastram distanta, iar Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) a dat un comunicat de presa in acest sens. Evident ca multi oameni vor dori sa petreaca alaturi de cei dragi, dar cercetatorii ne incurajeaza sa facem o schimbare – sa petrecem mai mult timp afara, alaturi de familie.
Stim ca suna complicat, in special cand temperaturile sunt scazute, dar o plimbare in parc, alaturi de prieteni si rude, poate fi o idee buna, pana la urma.
Sarbatorile in timp de pandemie – ce activitati ar trebui incurajate?
OMS ne incurajeaza sa iesim la aer, cat mai des. Sistemul nostru imunitar are nevoie de asa ceva, iar sedentarismul trebuie prevenit. Asa ca nu ne ramane altceva decat sa ne bucuram de o iesire in natura, cu orice pret. Apropo, nu uita sa te plimbi macar in jurul casei tale, in fiecare zi. Este foarte important sa faci miscare, daca vrei sa te mentii in forma si sa fii sanatoasa.
Bineinteles ca si sportul ar trebui valorificat in aceasta perioada, mai mult ca oricand. Daca tot esti libera in urmatoarele zile, ce ar fi sa iti faci un program „sportiv”? S-ar putea sa fii uimita de cat de bine te vei simti odata ce vei incepe sa faci exercitii fizice. Poti varia activitatile.
Asa ca nu uita de exercitiile cardio, ideale pentru sanatatea inimii, dar include-le si pe cele de relaxare, perfecte pentru bunastarea psihica. Despre yoga si pilates am mai discutat, asa ca poate ar fi cazul sa cauti cateva tutoriale si sa incerci aceste exercitii fizice atat de eficiente.
O parte din AVANTAJELE practicarii celor 50 de exercitii yoga pe care dorim sa ti le prezentam:
elimina stresul
amelioreaza tensiunile psihice, depresiile, nevrozele
imbunatateste o serie de afectiuni ale corpului fizic
amplifica memoria si procesele mentale
echilibreaza toate structurile fiintei, afla mai multe din Ghidul practic pentru incepatori >>>
Sarbatorile in timp de pandemie. Gateste, petrece timp cu cei mici si bucura-te de moment
Aceste activitati ar trebui sa fie la ordinea zilei, in perioada imediat urmatoare. In special daca doresti sa te bucuri de aceste sarbatori care urmeaza sa vina. Gateste acasa si implica-l si pe partener, copii sau alte persoane dragi cu care locuiesti. Ar trebui sa fie o perioada de apropiere pentru toti, asa ca profita de aceste momente pentru a crea conexiuni.
De multe ori neglijam aceste aspecte, dar acum ni se da ocazia de a ne bucura mai mult de lucrurile mici. Asa ca activitatile traditionale, simple, s-ar putea sa iti creeze o stare de buna dispozitie la care nici macar nu te asteptai vreodata.
Daca ai copii, este momentul ideal sa te apropii de ei. Creeaza activitati noi, joaca-te alaturi de ei si comunica mai mult. Cu siguranta vor aprecia aceste lucruri, chiar daca in unele clipe totul va parea foarte stresant. Nu te simti vinovata, nu erai probabil obisnuita sa stai toata ziua acasa cu cei mici sau cu partenerul. Este normal sa ai nevoie de adaptare pentru a-ti stabili prioritatile, din nou.
Bucura-te mai mult de aceste clipe, chiar daca in acelasi timp esti dezamagita de ceea ce se petrece. Tine minte ca nimic nu este permanent, asa ca in curand lucrurile vor reveni la normal. Totusi ar trebui sa ne adaptam situatiei actuale, asa ca adaptarea devine cuvantul cheie al acestei etape.
Apreciaza activitatile simple si te vei simti mult mai bine decat ai fi crezut, chiar daca sarbatorile din acest an vor fi diferite fata de cele din trecut.
Parinti si copii in timpul pandemiei – nu uita sa fii empatica
Si sa nu exagerezi in acest proces. Daca cei mici te vor vedea stresata si nemultumita din cauza situatiei, vor prelua exact acelasi comportament de la tine. Asa ca cel mai bine ar fi sa le spui ca ii intelegi atunci cand iti vor mentiona ca le este dor de scoala.
Nu le vorbi doar despre pericole, ci arata-le ca esti langa ei. Ai rabdare si fa tot posibilul sa accepti ca pentru un copil este si mai greu de inteles totul. In special ca nu are aceeasi experienta de viata ca si tine...mai multe despre acest subiect >>>