Parinti si copii in timpul pandemiei. Cum sa traiesti in armonie?

Parinti si copii in timpul pandemiei, nu poate fi vorba decat despre o relatie complicata. In special ca aceasta criza creata de virusul Covid-19 pare sa nu se mai termine. Desi suntem la finalul anului inca nu avem o claritate asupra a ceea ce va urma.

Asa ca nu stim exact cum sa reactionam si ce sa le spunem celor mici. Atat parintii cat si copiii au avut parte de un soc in timpul pandemiei: pierderea libertatii.

Cei mici vor sa iasa afara cu orice pret, la fel ca si noi. Iar daca scolile sunt inchise, iar tu lucrezi de acasa, cum sa impaci totul pentru a trece cu bine de aceasta perioada?

Parinti si copii in timpul pandemiei – nu uita sa fii empatica

Si sa nu exagerezi in acest proces. Daca cei mici te vor vedea stresata si nemultumita din cauza situatiei, vor prelua exact acelasi comportament de la tine. Asa ca cel mai bine ar fi sa le spui ca ii intelegi atunci cand iti vor mentiona ca le este dor de scoala.

Nu le vorbi doar despre pericole, ci arata-le ca esti langa ei. Ai rabdare si fa tot posibilul sa accepti ca pentru un copil este si mai greu de inteles totul. In special ca nu are aceeasi experienta de viata ca si tine.

Daca tu vei invata sa fii calma, vor mentine si ei o stare de spirit similara cu a ta. Chiar daca esti satula de stat in casa si abia astepti sa treaca, incearca sa nu te enervezi. Adopta un stil de viata mai relaxat, citeste, fa yoga sau sport, bea un pahar de vin rosu si descopera momentul prezent alaturi de cei dragi.

Atunci cand sunt tristi poti sa le spui ca si tu simti la fel. Ia-i in brate si spune-le sa mai aiba putina rabdare. Da dovada de intelegere si spune-le ce simti si tu, nu te ascunde. In acest fel te vei apropia mai mult de copiii tai. Evident ca vor mai fi momente tensionate, dar incearca sa nu le dai curs de fiecare data. Putem transforma aceasta perioada intr-una de autocunoastere si acceptare.

Parinti si copii in timpul pandemiei. Cum sa nu ii mai certi?

Ne intoarcem din nou la rabdare si toleranta. Incearca sa folosesti un ton mai amabil cu cei mici, chiar si atunci cand te enerveaza. Nu ridica vocea de fiecare data si corecteaza-i cu bunavointa, fara dorinta continua de a tipa. Copiii trebuie respectati la randul lor, pentru ca astfel vor deveni adulti tematori, care nu vor sti cum sa puna problema atunci cand cineva se poarta in acest mod. Nu uita ca un copil va simti atunci cand vrei sa il domini, iar aceste actiuni ar putea avea repercursiuni mai tarziu.

De asemenea, profita de aceasta perioada pentru a-i asculta pe cei mici. Ai observat ca majoritatea adultilor nu-si asculta copiii? Sau daca o fac, dau raspunsuri generice si in realitate se gandesc la altceva. Chiar daca au doar cativa ani, cei mici ar trebui tratati ca adulti in devenire.

Cauta activitati pe care le puteti face impreuna in aceasta perioada. Unui copil ii va placea ca parintele sa se implice in joaca de zi cu zi. Cauta filme, jocuri sau orice alte activitati care pot face viata mai frumoasa in aceste timpuri.

De asemenea, discuta zilnic cu ei si fii atenta la starea lor de spirit. Lasa-i sa spuna ce au pe suflet, le va face bine si se vor simti mai putin tristi. Sa devii un adevarat prieten pentru copilul tau poate fi cea mai buna idee. Probabil vei observa, dupa ce toata aceasta perioada va trece, ca relatia cu copiii tai s-a imbunatatit substantial.

Dieta in vreme de pandemie. Cum poti preveni maladia?

OMS a dat publicitatii o lista cu alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din dieta cotidiana. De asemenea, in fiecare zi ar trebui sa consumam 4 portii de fructe proaspete si 4 de legume sau leguminoase. O cantitate de carne de pana in 200 de grame, iar cea de vita ar trebui mancata mai rar.

Evident ca puiul sau curcanul – carnea alba – este mult mai eficienta si sanatoasa decat cea rosie. Mai ales daca ai posibilitatea sa cumperi pasari de tara sau crescute ecologic, ar fi minunat. Merita sa investesti in sanatatea ta, mai ales ca iti va aduce multe beneficii pe termen lung…mai multe despre dieta in vreme de pandemie >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *