Obiceiuri nesanatoase cand vine vorba despre gatit. Evita-le si tu!

Aceste obiceiuri nesanatoase de gatit ar trebui evitate cu orice pret. In special daca aspiri la o viata echilibrata si vrei ca dieta sa ilustreze acest lucru.

De prea multe ori ni se intampla sa ajungem seara acasa obositi, iar primul lucru pe care-l facem este sa gatim ceva nu tocmai benefic noua. Ti s-a intamplat si tie sa cureti repede 2 cartofi si sa-i prajesti in uleiul super incins pe care l-ai mai folosit in prealabil? Mai pui 2 oua in tigaie, o felie de bacon si iata ca ai incropit o cina. Ba chiar te poti „lauda” ca ai gatit…

Desigur ca acesta este doar unul dintre acele obiceiuri nesanatoase cand vine vorba de gatit. Tocmai de aceea ar trebui sa incerci sa schimbi aceste indeletniciri culinare. Si sa pregatesti ceva cu adevarat gustos si hranitor. Da, exista retete super simple care pot fi pregatite mai repede decat ai crede.

Obiceiuri nesanatoase cand vine vorba de gatit – salate versus prajeli?

Alt obicei nociv atunci cand vine vorba despre gatit este acela de a incalzi uleiul pana se incinge…mai mult decat este cazul! Deja mirosul devine pregnant, iar tu atunci te gandesti ca este gata de folosire. Daca deja incepe sa iasa si putin fum, este clar ca ai incins uleiul mai mult decat trebuie.

Asa ca tine minte sa nu incalzesti foarte tare tigaia, chiar daca faci omleta sau oua ochiuri. Uleiul devine toxic la astfel de temperaturi, iar acelasi lucru se va petrece si cu mancarea ta. Apropo, daca vrei o varianta mai eficienta de a gati, cumpara o tigaie din ceramica sau piatra.

Avantajul? Poti gati legumele sau un ou cu doar cateva picaturi de ulei, plus ca nu contine elemente cancerigene o astfel de tigaie. Probabil ai auzit pana acum despre tigaile din aluminiu/ teflon ca pot afecta sanatatea.

Studiile in domeniu arata ca mancarea gatita in astfel de recipiente poate duce la boli canceroase. Iar cercetarile nu sunt noi, se cunoaste acest fapt de ceva timp. Asa ca poate ar fi bine sa iei si tu in considerare si sa cumperi mai multe tigai si oale din ceramica. Crede-ne pe cuvant, merita, iar mancarea ta va fi cel putin la fel de gustoasa.

Obiceiuri nesanatoase de gatit – depoziteaza mancarea in vase corespunzatoare

Stii deja ca plasticul nu este tocmai eficient, chiar si cel fara Bisfenol A, cunoscut sub denumirea de BPA. Asa ca cel mai bine ar fi sa iti depozitezi mancarea in recipiente din sticla, iar in ziua de astazi ai de unde alege. Sunt zeci de branduri care comercializeaza astfel de cutii speciale, de toate dimensiunile. Din fericire, traim intr-o perioada care abunda atunci cand vine vorba despre optiuni…

De asemenea, vrem sa iti reamintim sa pregatesti mai des mese care nu necesita o gatire intensa. De exemplu, chiar trebuie sa calesti legumele in mult ulei, pana se inmoaie de tot? Raspunsul este nu. Ardeii, rosiile, sparanghelul, morcovii si chiar broccoli pot fi foarte gustoase, chiar daca au fost gatite pentru cateva minute. Evident, trebuie sa fie un pic rumenite si moi, dar nu in totalitate! S-ar putea sa iti placa mai mult asa, usor „negatite”, decat credeai.

Cu cat gatesti mai mult legumele, cu atat isi vor pierde din nutrienti, vitamine si minerale, nu uita acest aspect. Asa ca incearca si varianta propusa de noi. Un wok te va ajuta sa gatesti rapid legumele, iar un gratar te va sustine in pregatirea rapida a pestelui sau a curcanului.

Obiceiuri nesanatoase de gatit – sarezi prea tare mancarea? Adaugi condimente inca de la inceput?

Te anuntam ca nu este deloc o idee buna. In realitate, condimentele se pun spre final, iar sarea ar trebui adaugata dupa ce ai inchis aragazul. Nu iti face probleme, mancarea va fi la fel de savuroasa, trebuie doar sa te obisnuiesti cu aceasta maniera de a gati. Acesta este un sfat care vine de la cei mai mari bucatari, asa ca nu iti face griji.

Nu uita sa gatesti mai des si la aburi sau la cuptor. Aceste variante sunt mult mai sanatoase si suntem siguri ca ti-ar placea. Aromele sunt mai intense atunci cand gatesti la cuptor, asa ca nu uita sa iti rezervi timp mai des pentru a gati ceva cu adevarat gustos si sanatos.

Semipreparatele si mancarea de tip fast-food ar trebui gatita mai rar, daca vrei ca sanatatea ta sa fie in siguranta. Stim ca sunt usor de „gatit”, dar crede-ne pe cuvant, in timp iti vor face rau.

Ce ar fi sa prepari salate mai des, in special pentru cina? Sunt usor de facut, satioase si sanatoase, daca sunt pregatite corect. Te-am facut curioasa? Atunci citeste mai departe!

Salata mediteraneana. Incepem cu reteta clasica?

Reteta specifica de salata greceasca (mediteraneana)

Ai nevoie de:

– o salata verde

– un castravete

– 6 rosii cherry

– 100 grame branza feta

– o ceapa mica rosie (sau chiar jumatate, daca nu iti place foarte mult)

– o mana de masline kalamata…mai multe retete de salate aici >>>

4.5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *