Micoza unghiei: cauze, simptome si antimicotice locale

Micoza unghiei sau onicomicoza este determinata de organisme microscopice numite fungi. Aceasta infectie debuteaza, de regula, cu aparitia unei pete galbene pe unghiile de la maini ori de la picioare, iar cu timpul avanseaza si provoaca ingrosarea si decolorarea acestora.

Citeste in continuare care sunt cauzele onicomicozei, cum se manifesta si ce antimicotice locale pot fi aplicate.

Micoza unghiei: care sunt cauzele?

Micoza unghiei este cauzata de diverse ciuperci, cea mai intalnita fiind cea numita dermatofit. Insa infectiile micotice mai pot fi determinate si de ciupercile de drojdie si mucegaiuri.

Locurile publice unde mediul predominant este umed, asa cum sunt piscinele, vestiarele si salile de sport, reprezinta factori care cresc riscul dezvoltarii unei micoze. Totodata, folosirea la comun a unor obiecte de uz personal (instrumente de manichiura, incaltaminte, sosete, prosop) care nu au fost dezinfectate sau spalate corespunzator pot reprezenta un pericol in acest sens. Alt factor care duce la vulnerabilitate este circulatia sanguina deficitara fiindca nu se mai asigura substantele nutritive necesare unghiilor.

Daca nu sunt urmate cu strictete aceste reguli si nu se aplica cu regularitate antimicotice locale, infectia poate recidiva.

Micoza unghiei – simptome

  • unghia isi schimba culoarea (galben, maro);
  • unghia afectata isi pierde luciul si se ingroasa;
  • apar pete albe sau decolorate pe unghie;
  • unghia devine casanta;
  • forma unghiei se schimba;
  • unghia se separa de patul unghial in unele cazuri.

Tratarea ciupercii unghiei cu antimicotice locale

Pe piata farmaceutica exista numeroase antimicotice locale care promit rezultate bune. Eficacitatea acestora depinde si de gradul infectiei, dar si de obiceiurile de igiena personala adoptate.

Kitonail – este indicat in caz de infectii micotice usoare pana la moderate, determinate de dermatofiti si/sau de alti fungi. Lacul de unghii medicamentos cu ciclopirox nu necesita indepartarea cu ajutorul unui solvent sau al unui produs abraziv (de exemplu pila de unghii). Este suficienta spalarea unghiilor.

Exoderil – este utilizat pentru a trata infecțtile fungice ale unghiilor la adulti. Trebuie aplicat doar daca jumatatea superioara ori partile laterale ale unghiei sunt afectate. Tratamentul cu antimicotice trebuie continuat fara intrerupere pana cand unghia se regenereaza si suprafetele infectate sunt vindecate complet.

Canesten – aceste creme antimicotice sunt recomandate in tratamentul micozelor cutanate si mucoase determinate de dermatofiti, fungi, levuri si microorganisme cum este Malassezia furfur si infectii cutanate determinate de Corynebacterium minutissimum.

Lomexin crema este indicat ca tratament adjuvant in onixisul si perionixul candidozic (infectii ale unghiei sau a zonei din jurul unghiei). Pentru a asigura o vindecare completa, in functie de tipul microorganismului infectant si de localizarea infectiei, durata tratamentului trebuie sa se realizeze tinând cont de indicatiile din prospect.

Gasesti mai multe unguente si creme antimicotice in farmacie online din Cluj – Remediumfarm.

Este recomandat sa se instiinteze medicul specialist in cazul in care simptomele nu se amelioreaza in urmatoarele saptamani de la inceperea tratamentului cu unguente si creme antimicotice.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *