Ce sa NU faci dupa ce mananci – de evitat!

Ce sa NU faci dupa ce mananci daca vrei sa ai grija de silueta ta si sa fii sanatoasa? Vei afla imediat despre ce este vorba. Anumite lucruri ti se vor parea de bun-simt, dar poate la altele nu te-ai fi gandit. Evident ca digestia joaca un rol esential in viata noastra.

Asa ca ar trebui sa stii ce sa nu faci dupa ce mananci, pentru a nu perturba acest proces esential. Evident ca procesele digestive trebuie respectate, daca vrei ca organismul tau sa fie sanatos si puternic. Nu ne referim aici doar la dietele de slabire si regimuri. Ar trebui urmate aceste reguli tot timpul. In acest mod vei onora trupul si te vei simti mult mai bine, dupa fiecare masa.

Desigur ca stii anumite chestiuni. Bineinteles ca nu este tocmai bine sa tragi un pui de somn dupa masa sau sa bei 2 cani cu apa… De ce toate acestea? Afli din cele ce urmeaza.

Ce sa NU faci dupa ce mananci – fara dusuri, ceaiuri sau cafele

De cele mai multe ori suntem pe fuga si mancam in picioare, uitandu-ne la televizor sau gandindu-ne la cu totul altceva. In aceste conditii, mancand foarte repede si te miri ce, evident ca nu ne onoram sanatatea si trupul. Bineinteles ca nu putem avea mereu conditiile ideale. Dar ar trebui sa incercam sa ne facem timp pentru mesele principale.

Atunci cand mananci, fii linistita, mesteca de foarte multe ori si bucura-te de acest proces. Dupa ce mananci, nu te apuca sa faci dus imediat. Apa calda va creste temperatura corpului, asa ca organismul va fi „ocupat” cu mentinerea acesteia, in loc sa se ocupe de digestie…Asa ca acest lucru va incetini considerabil procesele metabolice, ceea ce va dauna digestiei.

Ar fi minunat daca nu te-ai culca, dupa masa. Chiar daca esti in weekend sau in concediu, nu este tocmai cea mai buna idee. Din nou, digestia va fi slabita, iar metabolismul incetinit. Se pare ca oamenii care lenevesc sau dorm dupa masa de pranz sunt predispusi la ingrasare. De asemenea, creste riscul de a avea arsuri stomacale, aciditate, balonari si alte afectiuni similare. Iar alte studii sustin ca poate creste inclusiv riscul de a avea un accident vascular… Asa ca ce ar fi sa fii mai activa dupa masa de pranz?

Ce sa NU faci dupa ce mananci – scapa de obiceiurile nocive

Lasa ceaiul deoparte. Studiile confirma ca o cana mare de ceai dupa masa impiedica absortia anumitor minerale, cum ar fi fierul. Asa ca poti creste riscul de a dezvolta anemie sau alte boli. Este cel mai bine sa consumi ceaiul inainte de masa ( in special daca este de ghimbir, scade pofta de mancare!) sau dupa aproximativ o ora dupa masa.

O cafea este mai binevenita, dar asteapta macar 20 de minute dupa ce ai mancat, pentru a nu afecta sucurile gastrice. La fel si in cazul apei, bea un pahar de apa dupa 15 minute. Iar daca nu rezisti, nu lua mai mult de 2 inghitituri de apa dupa masa.

De asemenea, nu te apuca sa alergi sau sa faci exercitii cardio imediat dupa masa. Evident ca poti suferi din pricina starilor de greata sau a indigestiilor. Daca vrei sa faci miscare, opteaza pentru o plimbare. Apropo, stiai ca japonezii mananca felul 1 la un restaurant, iar apoi fac o plimbare catre alt restaurant, unde vor manca felul 2? De ce? Pentru a usura digestia si a nu aglomera stomacul cu prea multa mancare…Asa ca incearca sa faci si tu o pauza intre felul 1 si 2, s-ar putea sa iti placa mai mult decat credeai.

Lasa fumatul dupa masa. Imediat dupa ce mananci, nicotina se absoarbe muuult mai bine, asa ca vei spori posibilitatea de a suferi din pricina problemelor specifice. Nicotina afecteaza si ingerarea vitaminelor si a mineralelor, anuland complet efectele salatelor si a cruditatilor ingerate. Daca nu poti renunta, asteapta 30 de minute ( sau 15 macar) pana sa fumezi.

Apropo, stiai ca o gramada de oameni au renuntat la tigari dupa ce au citit cartea „In sfarsit nefumator”, a lui Allen Carr? Poate nu ar fi rau sa o citesti si tu…

4.83/5 (47)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *