Aluatul congelat – de ce sa nu cumperi prea des

Ei bine, poate ti-ai imaginat pana acum ca aluatul congelat nu este nici pe departe o optiune sanatoasa. Este de inteles ca o coca care rezista luni intregi nu are cum sa fie lipsita de chimicale.

Evident ca aluatul congelat de pe piata abunda in E-uri si alte substante nocive. Asa ca ar fi bine sa cumperi cat mai rar astfel de produse de patiserie. Chiar si pe cele care le cumperi uneori, in drum spre munca, pentru ca iti este foarte foame. Multi dinte acesti comercianti folosesc aluatul congelat. Asa ca nu toti prepara produse de la 0, asa cum ar fi normal.

Astazi vom descoperi impreuna mai multe despre aceste produse de patiserie, care nu sunt deloc indicate pentru sanatate.

Aluatul congelat – de ce sa nu optezi pentru aceasta varianta?

Pentru ca recent Asociatia Pro Consumatori Romania (APC) a studiat ce contin 30 de sortimente de aluat congelat de pe piata. Iar vestile nu sunt deloc imbucuratoare. Acestia au ajuns la concluzia ca doar 13% din sortimentele analizate nu aveau aditivi alimentari. In rest, toate contineau conservanti, acid citric, margarina, etc, iar unele aveau termen de valabilitate de un an! Ceea ce este enorm pentru un astfel de produs, asa dupa cum bine stii…

Evident ca aluatul congelat se prepara din aceeasi faina alba, ca si painea. Aceste produse pe baza de faina alba nu sunt deloc indicate pentru sanatate si ar trebui sa le mancam cat mai rar.

Virgiliu Stroescu, medic primar in endocrinologie si vegetarian de peste 30 de ani a atras atentia de mai multe ori asupra acestui pericol. Aluatul si painea alba contribuie la aparitia unor boli cronice, precum diabetul, cancerul, afectiunile cardiace si multe altele. Este necesar sa optam cat mai des pentru faina integrala sau alimente fara gluten.

Painea alba, alaturi de toate produsele din faina alba nu prea sunt recomandate pentru nimeni. Este un fapt binecunoscut ca faina alba afecteaza sanatatea si produce inflamatii. Stim, este foarte gustoasa, dar deloc indicata. In special ca mai si ingrasa.

Aluatul congelat. Ce contine, in realitate?

Iata declaratia doctorului Costel Stanciu, Presedinte APC, potrivit adevarul.ro:

„Aluatul congelat este un amestec alcatuit din faina, apa, drojdie, uleiuri exotice, margarina, acid citric, emulsifianti, antioxidanti, conservanti, coloranti si arome artificiale. Multe sortimente de aluat congelat contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli precum obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale. In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de produse cu grasimi trans.

In Danemarca, inca din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un continut mai mare de 2% de grasimi trans. Agentia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contin grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie. Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine folosesc acest produs pentru prajituri, le recomand sa verifice lista de ingrediente”.

Despre grasimile trans am mai discutat si am explicat cat de nocive sunt pentru organismul uman. Este evident ca nu este indicat sa mancam produse de patiserie toata ziua. Asa ca am face bine sa avem mare grija la nutritie. Asa ca gustarile noastre ar trebui sa contina mai des fructe, legume si seminte crude si proaspete.

Variaza grasimile. Este bine sa consumam grasimi calitative, ca cele monosaturate sau Omega 3. Nu uita de uleiul de peste, de masline, nuci si seminte. Iar avocado ar trebui sa fie prezent in orice dieta sanatoasa. Grasimile trans, adica cele obisnuite, ar trebui sa reprezinte sub 1% din alimentatia noastra.

Aluatul congelat. Ce ar fi sa-l excluzi?

Ai plecat de acasa si ti-e foame? Poti cumpara si alte lucruri care sa te scape de aceasta senzatie neplacuta.

Poti cumpara rapid:

– 2 banane

– batoane eco din fructe si seminte

– o punga de migdale ( pe care sa o tii mereu in geanta, in caz de nevoie)

– un smoothie

– o supa crema

– 2 mandarine

– curmale deshidratate

Asa ca nu mai spune ca nu ai ce sa cumperi. Evident ca exista alternative. Chiar si un iaurt grecesc este o idee mult mai buna si gasesti aproape peste tot. Astfel, incepe sa te autoeduci si nu mai manca la voia intamplarii, orice iti face cu ochiul. Nu uita sa pui sanatatea pe primul loc!

3/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *