Poftele alimentare – ce arata despre tine?

Tu stiai ca poftele alimentare sunt indicii care iti arata ceva nu este in regula, de fapt? Atunci cand corpul iti „spune” ca vrea ciocolata sau un anume alimente, este, in realitate, un semnal. Organismul vrea sa-ti atraga atentia ca este in dezechilibru iar tu va trebui sa faci ceva in acest sens.

Organismul tau este extrem de complex si inteligent si iti trimite nenumarate semnale. De obicei, poftele alimentare pot indica lipsa anumitor minerale sau aminoacizi.

Asa ca astazi ne-am hotarat sa discutam despre mai multe astfel de pofte si ce inseamna ele. Sigur vrei sa stii daca te afli in dezechilibru, nu-i asa?

Un lucru este clar, o pofta indica, de fapt, o deficienta a ta.

Poftele alimentare – ce ne indica?!

Atunci cand ai o pofta, organismul incearca sa-ti spuna ca are nevoie de anumiti nutrienti. Exista o singura mare problema. Din cauza tuturor alimentelor procesate, a aromelor artificiale si a zaharurilor rafinate…s-ar putea sa confuzi care sunt adevaratele necesitati ale corpului tau.

Natura a creat in mod special alimentele asa cum sunt. Iar atunci cand poftele alimentare apar, stii de ce ai nevoie. De exemplu, daca ai pofte de afine, probabil ca organismul tau are nevoie de nutrienti si antioxidanti.

Atunci cand pe un produs scrie „aroma naturala de afine” producatorii nu fac decat sa preia aroma fructelor, nu si a nutrientilor pe care acelea le contin. Dupa aceea, aceasta aroma naturala este adaugata intr-o mancare procesata. Atunci cand consumi respectivul produs, organismul tau are senzatia ca ia exact acei nutrienti de care are nevoie. Dar NU este deloc asa!

Tocmai de aceea poftele alimentare ne pot introduce intr-o stare de confuzie. Dupa ce am consumat mancaruri procesate timp de ani de zile gusturile noastre s-au schimbat. Tocmai de aceea este greu sa mai identificam adevarata nevoie din spatele unei pofte.

Poftele alimentare – ghidul care te poate ajuta:

Ciocolata (nevoie reala: magneziu) – cu ce poti inlocui: nuci crude, fructe sau legume proaspete
Dulciuri (nevoie reala: crom, carbon, sulf) – cu ce poti inlocui: struguri, branza, broccoli, carne de pui, fructe proaspete, fructe de padure, kale, varza.
Paine (nevoie reala: nitrogen) – cu ce poti inlocui: peste, fasole, nuci (cele cu multe proteine)
Snacksuri (nevoie reala: calciu) – cu ce poti inlocui: mustar, broccoli, kale, legume, brazna, seminte de susan
Cafea/ceai (nevoie reala: fosfor, sulf, fier) – cu ce poti inlocui: pui, carne de vita, peste, oua, lactate, nuci, legume, sare de mare, ceapa, usturoi, otet de mere, cirese negre
Mancaruri acide (nevoie reala: magneziu) – cu ce poti inlocui: nuci si seminte crude, legume, fructe proaspete

Este demn de precizat ca poftele alimentare ascund tot felul de necesitati, asa ca ai face bine sa fii atenta la aceste aspecte importante. Exista o gramada de alternative sanatoase la toate aceste alegeri, dupa cum poti vedea in lista de mai sus!

4.83/5 (60)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *