Ikigai – secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita

Despre termenul Ikigai poate ca ai mai auzit vorbindu-se, iar astazi iti vom prezenta acele secrete japoneze care definesc acest termen. Fara doar si poate ca Japonia este un taram al disciplinei. Acolo, oamenii muncesc din greu, iar viata aduce mai degraba a armata…Cel putin aparent! Multi ii invidiaza pe japonezi, dar nu stiu ca au un secret – Ikigai.

Foarte multi se bazeaza pe acest concept de viata, care te face sa ai noi perspective si sa intelegi ca trebuie sa ai un scop. Orice ar fi. Ikigai nu are un echivalent in limba romana, dar practic este vorba despre niste „secrete” japoneze care te ajuta sa continui, in fiecare zi. Care iti fac viata mai frumoasa, daca te incumeti sa le aplici.

Te motiveaza sa dai un sens vietii si sa cauti misiunea ta personala, asa ca multi japonezi au reusit sa aplice aceste principii.

Este vorba despre a fi mereu ocupat, de a fi in momentul prezent si de a te bucura de viata, asa cum este. Odihna, prietenii si nutritia sunt iarasi aspecte importante, demne de luat in seama.

Ikigai – ce stiu si aplica japonezii

Ikigai se poate aplica in viata de zi cu zi si inseamna sa te trezesti zilnic, cu un scop. De aceea japonezii sunt faimosi pentru perseverenta si dedicarea lor. Au mereu o tinta bine definita si sunt ocupati. Desigur, este bine sa existe si un echilibru aici. Dar importanta unui scop in viata este uriasa.

Alte principii Ikigai:

  • se ajuta reciproc. Poate ca cei din mediul urban sunt mai ocupati, dar cei de la tara au grija sa se ajute intre ei. Daca in vest individualismul a ajuns la cote maxime, in Japonia munca colectiva este pusa la mare pret. Acestia tind sa-si imparta responsabilitatile si sa munceasca la unison. Au teluri colective si nu se gandesc sa stranga bani doar pentru ei si pentru placerile lor
  • fericirea de a fi impreuna. In cartea „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita” a lui Hector Garcia se pot regasi aceste aspecte, explicate in detaliu. Scriitorul a observat ca ideea de colectiv, asa cum este in faimoasa regiune Okinawa, ii face fericiti pe oameni. Simt ca au pe cine sa se bazeze si nu sunt singuri. Au cea mai optimista speranta de viata, fiind cei mai longevivi din Japonia

Regimul Okinawa a devenit celebru odata cu insula cu acelasi nume, care gazduieste cea mai mare densitate a centenarilor de pe glob. Cu alte cuvinte, in aceasta mica insula vei gasi la tot pasul oameni care au depasit 100 de ani, dar se simt in forma si sunt sanatosi.

Sa fie oare un secret la mijloc? Cum reusesc sa traiasca acesti oameni atat de mult, sanatosi si fericiti? Ei bine, asa cum era de asteptat, secretul consta in regimul de viata al acestora. Stres la minim, mancare sanatoasa si…voie buna. Asadar, in cele ce urmeaza iti vom prezenta>> (se deschide într-o filă nouă)”> regimul Okinawa aici >>>

Ikigai poate insemna chiar si activitatea de a bea ceai, de a petrece timp impreuna si de a uita de griji si suparari.

Ikigai poate deveni si un mod de viata personal

La ce ne referim? Ca prin dedicarea si implicarea noastra curenta intr-un anume proiect putem intelege tot Ikigai. Adica, atunci cand suntem implicati in ceea ce facem si traim plenar acel moment, avand o ocupatie intensa. O ocupatie care ne implineste si stim ca ne ajuta.

In rest, bucuria impartasita alaturi de cei dragi, de comunitate si prieteni poate fi un alt mod de a explica Ikigai. Sa nu uitam sa traim in acest moment, fiind dedicati unui scop care ne entuziasmeaza.

4.82/5 (11)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *