Vitamina D in sarcina – ce trebuie sa stii

Vitamina D in sarcina are un rol foarte important, iar daca pana acum ai neglijat acest aspect, ar fi bine sa citesti mai departe pentru a reusi sa ramai insarcinata mai usor. De asemenea, dorim sa iti aratam cat de important este sa mananci sanatos, in special atunci cand vrei sa ramai gravida.

Multe femei ignora acest aspect vital pentru o viitoare mamica sanatoasa si puternica. Si se gandesc ca oricum nu poti petrece toata ziua facand plaja, soarele fiind printre cei mai buni generatori de vitamina D.

Dar desigur ca vitamina D in sarcina poate fi asimilata si din alimentatie. Nu este neaparat necesar sa mergi la mare sau sa stai ore intregi la soare. Poti lua vitamina D din somon, ton, oua, lapte de soia, tofu, ovaz.

Vitamina D este considerata ca fiind un prohormon, care ia parte la nenumarate procese care au loc in trupul nostru. De exemplu, joaca un rol important in mentinerea oaselor si a dintilor, regleaza nivelul de insulina si imbunatateste sistemul imunitar. In afara de aceste aspecte, vitamina D lupta impotriva depresiilor, ajuta in procesele de slabire si reduce riscul de a avea boli cardiace.

Vitamina D in sarcina – la ce concluzii au ajuns cercetatorii

Mai multe studii in domeniu au aratat ca exista o legatura intre procesul de reproducere si vitamina D. Se pare ca nivelul acestei vitamine poate modifica ovulatia in cazul femeilor si poate influenta calitatea spermei. Nivelul scazut al hormonilor a fost asociat si cu sindromul polichistic, asa ca fii atenta. Mergi la medic regulat, pentru a sti cum stau lucrurile.

Asadar, conform cercetatorilor, se pare ca femeile care aveau o concentratie mai mare de vitamina D in organism au avut o usurinta mai mare in a ramane gravide.

Este foarte important pentru femeile insarcinate sa aiba un nivel mai ridicat de vitamina D in corp, avand in vedere ca lipsa acestui prohormon ar putea ridica riscul de a face preeclampsie, diabet si chiar boli vaginale.

Se pare ca aceasta vitamina are abilitatea de imbunatati comunicarea intre celule, asa ca incearca sa o introduci in alimentatia ta, mai ales in aceasta perioada.

Vitamina D este foarte utila si atunci cand vorbim despre preventia bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si scleroza multipla. In aceste cazuri, sistemul imunitar distruge tesuturile din „greseala”, fiind o dereglare periculoasa pentru sanatatea oricui.

Vitamina D in sarcina – ce trebuie sa mai stii

Ca nu trebuie sa stai toata ziua la soare, in special daca ai pielea deschisa la culoare. De asemenea, soarele iti poate dauna totodata, asa ca alege cele mai bune ore pentru a sta la plaja.

Desigur ca persoanele care stau in zone unde frigul predomina, tind sa aiba probleme cu deficienta de vitamina D. Care sunt bolile care isi pot face aparitia, ca urmare a lipsei de vitamina D?

Este vorba despre boli precum: fibromialgie, osteoporoza, obezitate si depresie.

Este cunoscut faptul ca in zonele mai reci oamenii tind sa fie mult mai depresivi decat restul. Asadar, nu uita ca ai nevoie de aproximativ 15 mg de vitamina D, pe zi.

Vitamina D in sarcina te poate ajuta foarte mult sa ai un copil sanatos si desigur, sa ramai insarcinata cat mai repede. Daca nu poti lua aceasta cantitate de vitamine din alimente, atunci apeleaza la suplimente.

Dar tine minte ca cel mai bine este sa le asimilezi direct din mancare. Succes si…pregateste-te sa stai mai mult la soare! Dar fara a exagera…

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *