Probleme cardiace? Sfaturi in vreme de canicula

Pe perioada verii, canicula poate afecta regiuni ale tarii care in mod obisnuit sunt mai racoroase. Spre exemplu, orase montane precum Brasovul, experimenteaza vara aceasta temperaturi foarte ridicate, chiar daca nu chiar atat de fierbinti precum in Bucuresti. Temperaturile ridicate reprezinta un motiv de bucurie dar si de ingrijorare, cand vine vorba despre sanatate. Daca ai probleme cu inima, iata cateva sfaturi de care este bine sa tii cont atunci cand intampini vreme caniculara si temperaturi ridicate, in general.

Sfaturi practice in vreme de canicula

Atunci cand intampini temperaturi ridicate, chiar caniculare, sa te racoresti este cea mai fireasca solutie. Coborarea temperaturii corpului va determina sistemul circulator sa functioneze normal, iar inima va fi astfel protejata de pericolele caldurii. Dar ce poti face atunci cand nu ai la idispozitie aer conditionat?

1. Foloseste ventilatorul.

Fie ca este el unul de birou sau de tavan, ventilatorul va promova circulatia aerului in incapere. Deschide usile si ferestrele, mai ales cand se lasa seara. Atunci cand soarele de amiaza isi face aparitie, este recomandat sa inchizi atat usile cat si ferestrele. Trage draperiile si inchide jaluzelele.

2. Apa are efecte racoritoare.

In vreme de canicula, apa este un aliat de nadejde. Umple un lighean cu apa rece dar nu foarte rece si inmoaie-ti picioarele in el. De asemeni, prosoapele ude sunt eficiente daca sunt puse pe umeri sau pe cap. Fa dusuri cu apa calduta, cat mai des cu putinta.  Umple o sticla vaporizanta cu apa si spreiaza-te pe parcursul zilei.

3. Evita etajele caselor si/sau blocurilor.

Deoarece aerul cald este mai usor decat cel rece, temperatura va fi mai ridicata la etajele superioare ale imobilelor. Atunci cand este foarte cald, cauta sa stai la parter, sau daca nu ai posibilitatea, atunci retrage-te in afara casei. Parcurile, terasele de vara si alte locatii sunt mai placute decat apartamentul incins de la etajul 10. Canicula isi va face simtita prezenta pretutindeni, dar nu va fi la fel de daunatoare.

4. Elimina sursele de caldura.

Unele becuri degaja caldura. Evita sa tii lumina aprinsa pretutindeni in casa. Te arde si la buzunar, nu numai ca iti incalzesc si casa. Inchide computerul atunci cand nu ai nevoie de el, deoarece si el reprezinta o sursa de caldura in plus, de care nu ai nevoie intr-o zi torida.

5. Aminteste-ti sa te hidratezi.

O hidratare buna inseamna ca trebuie sa consumi mai multa apa decat elimini. Nu uita insa ca eliminarea se produce atat prin transpiratie si vapori, nu doar prin urina.

Daca transpiri, atunci trebuie sa inlocuiesti si eletrolitii pierduti, nu doar apa. Electrolitii se gasesc spre exemplu, in bauturile sportive.

Primul semn al deshidratarii este setea. Cu toatele, dar in mod deosebit acele femei care au problem cu inima, trebuie sa consume apa inainte de  a simti ca le este sete, pentru a evita deshidratarea.

6. Evita bauturile alcoolice.

Daca ai problem cu inima, evita consumul de bauturi alcoolice pe perioada caniculei, dar si in general. Alcoolul duce atat la deshidratare cat si la schimbarea nivelului tensiunii arteriale, a pulsului si a batailor inimii in general. Afecteaza calitatea somnului, iar oboseala adauga si mai multe complicatii la problemele cardiace deja existente.

7. Evita cafeina.

Din aceleasi motive din care trebuie sa eviti alcoolul, evita si bauturile ce contin cafeina.

 

4.83/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Un comentariu la „Probleme cardiace? Sfaturi in vreme de canicula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *