Batalia impotriva germenilor – cand curatenia excesiva iti dauneaza

Igiena corporala este esentiala pentru sanatatea noastra, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. In functie de mediul in care traim, suntem expusi unor anute tipuri de germeni. De asemeni, locul de munca si mijloacele de transport pot fi reale focare de germeni si ne pot pune sanatatea in pericol. Batalia impotriva germenilor este dusa de fiecare dintre noi, in fiecare moment al zilei. Dar uneori, curatenia excesiva poate avea efecte inverse si ne poate pune sanatatea in pericol. Haide sa vedem cum este posibil acest lucru.

Germenii si sistemul imunitar

Sistemul imunitar este responsabil cu protejarea organismului impotriva bacteriilor si virusurilor care ne ameninta sanatatea.

Nutrientii absorbiti din mancare, impreuna cu alti factori contribuie in mod direct la intarirea sau slabirea sistemului imunitar.
Factorii precum varsta, fondul genetic mostenit, mediul la care am fost si suntem expusi, nutritia si nu numai, afecteaza starea imunitatii noastre.

Copiii si persoanele in varsta sunt cei mai expusi la contractarea unor virusi sau afectiuni datorate bacteriilor, deoarece sistemul lor imunitar este fie in formare, sau slabit.

Germenii sunt pretutindeni

Germenii sunt pretutindeni in jurul nostru. Din acest motiv, pentru a ne proteja de eventualele afectiuni care ne pot slabi starea sanatatii, folosim arma cea mai la indemana: ingiena. Folosirea apei si a sapunului este modul cel mai eficient de a inlatura germenii de pe orice suprafete. Pana la 99.99% dintre germeni sunt inlaturati prin simpla spalare. In aditie, mai poti gasi pe piata si alte produse de curatat, la fel de eficiente.

Gelul dezinfectant

In lipsa apei si a sapunului poti folosi gelul, sau spray-ul dezinfectant. Acesta este usor de folosit si nu necesita spalare, fiind absorbit in piele. Deseori produse cu o concentratie ridicata de alcool, folosirea prea deasa a acestor produse duce la uscarea si craparea pielii. Craparea pielii expune organismul la actiunea directa a germenilor din mediu, punandu-ti sanatatea in pericol. Spre exemplu, virusul hepatitei B si C poate fi contractat prin leziunile din piele.
Sfat: aplica o crema emolianta dupa dezinfectarea cu gel pentru prevenirea senzatii de uscaciune a pielii.

Iesi in natura

Iesirile in natura au un efect benefic care se extinde dincolo de relaxare, curatarea plamanilor si activitatea fizica in sine. Beneficiul mai putin vizibil este expunerea la anumiti factori de mediu care ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Sistemul imunitar este intarit prin expunerea la factori precum: bacterii, polen, praf, muscaturi de insecte etc. Atunci cand contactul cu acestea se face gradual, sistemul imunitar invata cum sa lupte impotriva actiunii lor daunatoare. Spre exemplu, expunerea la particolele de polen, invata organismul ca acestea sunt o prezenta care nu dauneaza, motiv pentru care nu vei manifesta simptome alergice.

Asemeni modului de actiune asupra polenului, organismul actioneaza si in cazul germenilor. Intareste sistemul imunitar prin plimbari, picnic si alte activitati in aer liber. Nu incerca sa dezinfectezi constant suprafetele din jurul tau cu care intri in contact.

Animale de companie

Pe langa faptul ca animalele de companie pot fi purtatoare a unor virusi, bacterii si paraziti ce pot dauna sanatatii tale, ele pot fi si o sursa de intarire a sistemului imunitar. Este important sa te ingrijesti de santatea lor, sa ii deparazitezi si vaccinezi la timp, dar nu este necesar sa ii speli zilnic sau sa dezinfectezi casa in mod excesiv.

Considera sa faci curatenie la fel de des ca si in urma unui copil, spre exemplu.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *