Cum sa iti mentii motivatia pentru sport

Cum sa iti mentii motivatia pentru sport este o intrebare pe care pana si sportivii de perfomanta si-au pus-o macar o data.

Ai decis ca sportul iti este benefic, dar acum doresti sa iti mentii motivatia de a continua. Uneori este dificil sa respectam programul pentu timpul liber. Viata moderna implica deseori multe ore petrecute la lucru, in trafic, cu familia si prea putin timp iti mai ramane pentru tine insati.
Sportul si exercitiul fizic in general sunt deosebit de benefice. Aceia care fac sport, au sanse mai mari de a trai o viata mai lunga si mai sanatoasa. Sedentarismul are efecte multiple si deseori dezastruoase asupra organismului.

Inainte de a face sport, asigura-te ca urmezi pasii necesari pentru a nu pune prea multa presiune pe corp.

Sfaturi pentru mentinerea interesului fata de sport

Urmeaza un program

Stabileste un program atat pentru exercitiu fizic cat si pentru recuperare. Acesta iti va permite sa inregistrezi activitatea ta fizica de zi cu zi. Principiul esential pentru a iti mentine interesul intr-o activitate este acela de a te pregati mental pentu el. Spre exemplu, stii ca la ora 5 PM termini programul de lucru si la ora 7 PM mergi la sala de gimnastica. Inca inainte de a termina programul de lucru, creierul tau va incepe sa isi dorienteze din atentie catre activitatea de la ora 7 PM. In felul acesta te pregatesti mental pentru ceea ce va urma. O serie de hormoni vor fi secretati in functie de gandurile avute. Daca experienta de la ora 7PM este una placuta, atunci serotonina este secretata. Ea este denumita si hormonul fericirii si te va face sa te simti mai bine inca de dinainte de activitate.
Recupereaza-ti energia printr-un somn mai lung. Datorita faptului ca sportul pune presiune si incordeaza musculatura, un masaj oferit de un profesionist te va face sa te simti rejuvenata.

Stabileste limitele

Chiar daca deja ai o conditie fizica buna sau de abia ai inceput sa faci sport, stabileste limitele organismului tau. Daca te fortezi sa faci mai mult exercitiu fizic decat poti indura, atunci vei incepe sa dezvolti ganduri negative. Pentru a continua sa faci sport, trebuie sa iti mentii un sir de ganduri pozitive pe care sa le asociezi cu acesta. Stabileste limite pe care le poti atinge iar apoi ridica limita, dar treptat. Spre exemplu, la inceput vei petrece 15 minute pe bicicleta, urmand ca dupa cateva zile sa petreci 20 de minute si tot asa.
Inceputul te poate demotiva sau din contra, te poate motiva. Obiectivele si limitele impuse trebuie sa fie realizabile, specifice, clare, masurabile si formulate in mod pozitiv.
Spune ce vrei si nu ceea ce nu vrei. Spre exemplu: “vreau sa alerg acest circuit de 3 ori pe saptamana”.

Fa incalzirea

Pregatirea organismului inainte de sedinta sportiva este un stadiu mult subestimat de majoritatea. Pregatirea consta din incalzirea musculaturii prin efectuarea de exercitii usoare dar sustinute. Chiar inainte de a merge pe jos pe distante mai lungi sau pe bicicleta, incalzirea nu trebuie sa lipseasca.
Corpul tau are nevoie de o faza in care sa se adapteze de la efort mai putin intens, la efort mai intens sau foarte intens. El trebuie sa se pregateasca pentru a ajunge din faza de repaus la cea de activitate. Acest lucru dureaza intre 5 si 10 minute.

Hidrateaza-te

In timpul exercitiului fizic se pierd cantitati semnificative de apa prin transpiratie si respiratie. Aceste pierderi trebuie compensate cu apa bauta regulat si in cantitati suficiente. O hidratare eficienta se face inainte de efort, in timpul activitatii si la 30 minute dupa incheierea ei. Tine mereu la indemana o sticla cu apa.

Distreaza-te

Sportul trebuie sa fie asociat cu distractia, bucuria si relaxarea. Pe langa faptul ca aduce beneficii sanatatii, sportul poate creste starea de bine si genereaza ganduri bune si emotii positive. Sportul este prin definitie un joc, asa ca joaca-te!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *