Metalele grele si influentele lor negative asupra sanatatii

Metalele grele precum: arsenic, nichel, plumb, aluminiu si cobalt sunt cateva din chimicalele care pot afecta negativ sanatatea. Mercurul, nichelul, cromul si aluminiul reprezinta patru dintre metalele grele la care este cel mai expus organismul uman. Toate acestea au un impact deosebit de puternic asupra sanatatii umane si a mediului inconjurator, motiv pentru care trebuie luate in considerare de catre fiecare dintre noi, atunci cand cumparam: alimente, mancare si produse cosmetice.
De unde provin acestea si cum ne putem feri de ele?

Metalele grele

Metalele grele sunt prezente in apa, mancare, aer si sol si sunt deseori greu de evitat datorita stilului de viata modern la care majoritatea dintre noi sunt expusi.

Mercurul

Mercurul este un poluant emis in urma arderilor provenite de la fabricile de carbune si a incineratoarelor de deseuri. In randul nou-nascutilor din SUA au fost gasite cantitati semnificative de mercur prezente in sistemul lor circulator. Absorbtia a fost cel mai probabil realizata in timpul perioadei intra-uterine cand mama a fost expusa emisiilor de mercur.
Dintre alimente, pestele oceanic este deseori cel mai contaminat cu cantitati semnificative de mercur. Dintre acestia, cel mai contaminat este tonul.

Afectiuni provocate:

– Diabetul de tip 1 (insulino-dependent) – Diabetul zaharat, este o afectiune endocrina caracterizata prin anomalii la nivelul metabolismului glucidic. Analizele de toxicologie arata ca persoanele care sufera de diabet tip 1 au un nivel ridicat de metale grele prezente in sange, in mod deosebit de mercur si cupru
– Colesterol – prezenta in sange a mercurului, cromului si cuprului in mod deosebit, afecteaza buna functionare a metabolismului si a capacitatii organismului de sintetizare a acizilor grasi. Din acest motiv, nivelul colesterolului creste si atrage cu sine o serie de boli specifice.
– Obezitate – mercurul sensibilizeaza organismul facandu-l susceptibil excesului ponderal, deoarece pot afecta sanatatea glandei tiroide.
– Nou-nascutii pot suferi de malformatii, afectiuni ale sistemului nervos, surzenie, amortirea buzelor si limbii

Nichelul
Nichelul este un metal extras din adancurile pamantului si afecteaza tesutul pulmonar, rinichii, si poate provoca afectiuni ale gatului si ale cavitatilor nazale. Incearca sa eviti bijuteriille care contin nichel, fumul de tigara, grasimi si unele tipuri de ciocolata.
Afectiuni:
– Eruptii ale pielii
– Cancer pulmonar
– Cancer de prostata
– Dereglari cardio-vasculare
– Malformatii
Aluminiul
Acest metal este present in foliile de aluminiu, tacamuri, conserve si produse cosmetice. In cadrul Uniunii Europene, aluminiul este semnalat sub denumirea de E173 si este un colorant intalnit in alimente fainoase precum: paine, biscuit si cereale. O serie de alimente pentru bebelusi si copii contin acest colorant, motiv pentru care noile reglementari ale UE doresc retragerea lor de pe piata.
Afectiuni:
– Parkinson
– Alzheimer
–  Osteoporoza
– Cancer de san
– Boli cardiovasculare
– Afectiuni ale plamanilor
– Afectiuni ale rinichilor

Cromul

Cromul se gaseste in mod natural in apa provenita direct din panza freatica (ex. apa de la fantana, rau etc.), dar poate fi ingerat si prin consumarea fructelor, legumelor, a carnii, si a produselor din cereale (ex. paine).
Afectiuni:
– Alergii
– Slabirea sistemului imunitar
– Cancer pulmonar
– Sangerari nazale
– Ulcer

Alimentatia benefica

Organismul uman poate absorbi metale grele fie prin piele, prin ingerare sau prin aer. Evitarea totala a contactului cu acestea este aproape imposibila, dar cu ajutorul unei diete potrivite, iti poti ajuta organismul sa lupte cu efectele nocive ale acestora.
Plantele bogate in Vitamina C, vitamin K, algele marine si consumul regulat de apa iti vor ajuta organismul sa lupte impotriva intoxicatiilor cu mercur, arsenic, cadmiu, plumb si nu numai.
5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *