Motive de cearta in cuplu – care sunt cele mai frecvente?

Daca si tu te intrebai care sunt cele mai frecvente motive de cearta in cuplu, astazi iti vom dezvalui. Aproximativ 78% dintre romani sustin ca disensiunile legate de bani si situatia financiara reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive de cearta in cuplu, iar 53% dintre ei considera ca educatia financiara poate consolida o relatie.

Aceste date sunt sustinute de un studiu realizat de Unlock Market Research, la initiativa BCR, citat de Agerpres.

Participantii au mai declarat si ca planificarea banilor pentru situatii neprevazute este cea mai presanta dorinta pentru 65% dintre respondenti.

„Atingerea acestei borne reprezinta punctul de plecare pentru o explorare mai amanuntita a relatiei romanilor cu banii, cu o atentie speciala acordata cuplurilor – o componenta majora a acestui milion de romani”, se mentioneaza in comunicat.

Studiul isi propune sa inteleaga mai bine deciziile financiare ale romanilor, explorand contexte relevante, precum Ziua Indragostitilor, pentru a capta dinamica financiara a celor care sunt intr-o relatie sau casatoriti.

Motive de cearta in cuplu – cum gestioneaza dificultatile financiare?

Atunci cand vine vorba despre economisire, 74% dintre cupluri declara ca pun bani deoparte, iar peste jumatate dintre ele folosesc un produs bancar de economisire, cum ar fi conturi de economii sau depozite.

Totodata, 66% dintre cupluri evidentiaza fondul de urgenta ca fiind principala lor prioritate in ceea ce priveste economiile, 37% aleg sa pastreze banii intr-un cont curent sau normal, iar 19% prefera sa pastreze inca banii in forma cash.

In ceea ce priveste gestionarea situatiilor financiare dificile, 65% dintre cupluri afirma ca s-au adaptat si au gestionat impreuna schimbarile financiare, evidentiind o abordare colaborativa in fata provocarilor.

Cu toate acestea, 13% au recunoscut ca aceste schimbari au creat tensiuni si dispute, subliniind importanta unui fond de urgenta si a planificarii financiare.

„A fost o provocare si o oportunitate pentru noi sa aducem sub lupa viata de cuplu si banii in Romania. Nu am fost surprinsi sa descoperim ca banii pot fi un factor de tensiune in relatiile de cuplu, insa am remarcat deschiderea tot mai mare a romanilor catre educatie financiara pentru consolidarea relatiei. In acelasi timp, am observat diferente semnificative intre cuplurile analizate, iar aici este un element care ne-a surprins placut si ne ofera optimism: cu cat cuplurile sunt mai tinere, mai educate si mai profesionalizate, cu atat si partenerii sunt mai deschisi catre progres, mai independenti financiar, punand mai degraba bazele unui parteneriat cu drepturi egale. Iar acest lucru este esential in reducerea conflictelor si stimularea unor discutii echilibrate despre bani”, sustine Adina Vlad, sociolog si fondator Unlock Market Research.

Motive de cearta in cuplu – majoritatea pun veniturile la comun

Majoritatea cuplurilor clasice, cu venituri comune sau dependente de un singur partener, se confrunta cu vulnerabilitati financiare, corelandu-se cu niveluri mai scazute de educatie si venituri.

„In ansamblu, studiul surprinde o serie de progrese evidente in ceea ce priveste educatia financiara la nivel de cuplu, ceea ce ne bucura sa observam, insa reliefeaza si o serie de comportamente perimate, care evidentiaza nevoia de a sprijini aceste comunitati in dezvoltarea unei mai bune intelegeri si gestionari a resurselor financiare comune”, a adaugat Adina Vlad.

Studiul mai arata ca 80% dintre cupluri declara ca isi pun veniturile la comun si gestioneaza bugetul familiei printr-o discutie comuna, ceea ce denota un nivel ridicat de transparenta si colaborare in relatii, insa expunerea la educatie financiara este inca moderata, cu 46% dintre respondenti care cauta periodic informatii financiare. In plus, o treime dintre cei intervievati (36%) au ascuns informatii despre bani fata de parteneri, ceea ce poate duce la neintelegeri si tensiuni.

Studiul mai arata ca siguranta financiara se afla pe locul 4 in lista de prioritati atunci cand oamenii planifica intemeierea unei familii, iar una din doua persoane intervievate sustine ca barbatul trebuie sa plateasca la prima intalnire.

„Doar 1 din 5 romani mai considera zestrea ca fiind relevanta in relatia lor. Cel mai important argument pentru zestre raman proprietatile (casa, terenuri, pamant). De regula, barbatul castiga mai mult, dar utilitatile si vacantele sunt platite in mod egal. Desi clara tendinta de a cheltui in mod egal bani pe hobby-uri si dorinte personale, inca se pastreaza perceptia cum ca femeile cheltuiesc mai mult pe dorinte personale (31%) si barbatii mai mult pe hobby-uri (25%)”, conform studiului.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *