Cum sa ai grija de tine? Sfaturi de self-care, la indemana oricui

Cum sa ai grija de tine, intr-o societate tot mai agitata? Daca locuiesti intr-un oras mare, stii deja ca stresul te poate acapara cu usurinta. Desigur ca acest lucru se poate petrece in orice mediu, tocmai de aceea astazi ne-am propus sa dezbatem un subiect controversat: self-care. Adica grija de tine, cum s-ar putea traduce in romana.

Este imperios necesar sa te pui pe primul loc, macar din cand in cand. Iar daca nu iti iese de fiecare data, macar asigura-te ca iti oferi ragazul zilnic de care ai nevoie. Permite-i bunei dispozitii sa vina in viata ta si priveste lucrurile cu alti ochi.

Cum sa ai grija de tine? Citeste cateva pagini dintr-o carte buna, iesi la o plimbare scurta, savureaza o cafea buna sau un pahar de vin alaturi de prieteni…Sunt doar cateva dintre ideile care te pot ajuta sa ai o existenta mai frumoasa si linistita.

Cum sa ai grija de tine? Fii tu insati si nu te minti singura

Cateva dintre sfaturile pe care urmeaza sa le citesti, ar parea mai degraba idei generale, care par a fi mai degraba clisee, scoase din carti. Ei bine, daca vei privi putin dincolo de aparente, iti vei da seama ca lucrurile se pot aplica si vietii tale. Ba mai mult decat atat, pot sa te ajute sa ai mai multa grija de tine intr-un mod foarte simplu. Ideea principala este aceea de a lasa stresul si parerile altora deoparte.

Un sfat arhicunoscut este acela de a nu face un lucru care ti se pare gresit sau cu care nu rezonezi, doar de dragul altora. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie sa te „tradezi” pe tine insati. Crezi ca este o idee buna? Cu siguranta nu, iar de cele mai multe ori in viata poti spune nu, trebuie doar sa iti dai voie sa ai propria parere.

Spune lucrurilor pe nume si nu lasa loc de interpretari. Tuturor ne face placere sa stim adevarul, asa ca ofera-le opinia ta onesta celor din jur, cautand sa fii intelegatoare in acelasi timp. Atunci cand oferi parerea ta sincera poate fi mult mai bine pentru toata lumea, iar tu te vei simti impacata pentru ca ai spus lucrurilor pe nume. Astfel nu vei mai crea frustrari interioare si vinovatii inutile.

Cum sa ai grija de tine? Accepta ce nu poti controla

Nu le face tuturor pe plac cu riscul de a te neglija pe tine, de cele mai multe ori. Stii ca atunci cand faci tot posibilul pentru a le face pe plac celorlalti nu este intotdeauna cea mai buna idee. In special cand nu spui ceea ce simti si te lasi acaparata de nevoile altora. Cauta sa gasesti un echilibru in a oferi, pentru ca de cele mai multe ori este vital sa avem grija si de propriile interese si pareri.

Nu te vorbi de rau si ai mai multa intelegere fata de tine. Psihologii spun sa nu ne invinovatim pentru tot felul de lucruri, pentru ca acele sentimente negative ne pot imbolnavi, la propriu. Daca tu nu ai incredere in tine si nu te iubesti si respecti, cum te-ai putea astepta ca altii sa o faca? Ofera-ti si tie intelegerea si iubirea pe care o daruiesti cu atata usurinta altora.

Cauta sa intelegi ca anumite lucruri nu pot fi controlate, asa ca nu poti decide tu ce se va intampla. In special cand vorbim despre vietile altora. Lasa lucrurile sa se aseze si bucura-te de viata asa cum este.

Nu uita sa ai grija de visele tale si sa nu renunti niciodata la ele. Daca nu ai un scop si un drum de parcurs, cum ai putea sa te simti bine? Tine minte ca sanatatea psihica si fizica sunt tot o forma de respect fata de sine, asa ca nu uita sa o transformi intr-o prioritate.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *