Jumatate dintre tineri nu discuta cu parintii despre viata intima

Jumatate dintre tineri nu discuta cu parintii despre viata intima

Un studiu recent arata ca cel putin jumatate dintre tinerii din Romania nu discuta cu parintii despre viata intima si metodele contraceptive. Cea mai populara metoda de informare pentru ei sunt Internetul si website-urile de specialitate, releva rezultatele unui chestionar online realizat de platforma digitala Planifica Neprevazutul.

Potrivit sondajului online, realizat pe baza a 1179 de raspunsuri, 50% dintre respondenti au declarat ca nu au vorbit niciodata cu parintii despre viata intima, 40% sustin ca au avut deja o discutie cu parintii, in vreme ce 10% spun ca parintii au incercat sa poarte aceasta discutie cu ei, insa tinerii se informasera deja din mediul online.

Conform celui mai recent chestionar online al platformei in ultimul an (2022 – 2023), tinerii s-au informat cel mai des despre viata sexuala si contraceptie din mediul online si site-uri de specialitate (61%), direct de la medic (19%) si de la prieteni (13%), iar restul de 6% spun ca ”nu au avut nevoie”.

Tinerii nu discuta cu parintii despre viata intima

O serie de studii si rapoarte publicate in Europa au subliniat corelatia directa dintre lipsa informarii cu privire la viata intima si contraceptie si varsta precoce a debutului vietii sexuale, infectii cu transmitere sexuala si sarcini nedorite.

„Acest lucru anuleaza cel mai des intalnit mit si anume . In acelasi timp, parintii au nevoie la randul lor atat de cunostinte serioase si corecte pentru a-si putea informa si instrui copiii, dar si de abilitati de a oferi aceste cunostinte. Pentru multi dintre parinti, sexualitatea reprezinta o tema sensibila, insa tinerii au nevoie de o alternativa sanatoasa de informare la toate dezinformarile care ii inconjoara, iar aceasta alternativa o reprezinta parintii”, subliniaza Mihai Copaceanu, psiholog si doctor in medicina, precum si consultant Planifica Neprevazutul.

Majoritatea covarsitoare a persoanelor chestionate, respectiv 84%, spun ca au inceput sa se informeze despre sex inainte sa-si inceapa viata intima, iar 13%, dupa ce au facut acest pas.

Intrebati in legatura cu cine i-a influentat sa foloseasca o anumita metoda de contraceptie, tinerii au raspuns ca partenerul (36%), urmat de familie (17%), persoane cu notorietate in mediul online – cunoscute ca influenceri (17%), platforma Planifica Neprevazutul (16%) si prietenii (11%), in vreme ce 3% declara ca nu au discutat cu nimeni despre acest subiect.

Prezervativul, cea mai populara metoda contraceptiva

Cat priveste utilizarea metodelor contraceptive, cel mai popular printre tineri se dovedeste a fi prezervativul, folosit de 52% dintre respondenti, urmat de anticonceptionale (16%), metoda calendarului (5%), metoda retragerii (2%) sau alte metode (2%). Un procent de 9% din cei chestionati au declarat ca nu folosesc nicio metoda de contraceptie.

Motivele principale pentru folosirea metodelor de contraceptie sunt evitarea unei sarcini nedorite (35%) si protectia fata de bolile cu transmitere sexuala (BTS), mai multe pe Mediafax >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *