Lucruri pe care copilul are nevoie sa le auda

Aceste lucruri pe care copilul are nevoie sa le auda au o importanta covarsitoare. De ce? Pentru ca vor ii vor ajuta sa devina adultii de succes la care aspiri si tu.

Desigur ca aceste aspecte pot fi aplicate si in relatiile dintre adulti. Nu trebuie sa vorbim frumos si intr-o maniera aleasa doar celor mici. Nu uita ca noi suntem modelele lor, asa ca vor aplica mai degraba ce remarca in comportamentul tau.

Care sunt acele lucruri pe care copilul are nevoie sa le auda? Desigur ca traditionalul „te iubesc” sau „sigur ca poti” ar trebui sa ocupe locuri fruntase. Este vital sa-l inveti pe cel mic sa-si exprime sentimentele intr-un mod deschis. De asemenea, il vei ajuta enorm daca ii vei explica importanta increderii de sine.

Haide sa descoperim impreuna ce ar trebui sa-i spui mai des celui mic, dar si celorlalti membri ai familiei.

Lucruri pe care copilul are nevoie sa le auda – poti si reusesti

Adu-i aminte mai des celui mic sa fie el insusi. Daca faci parte din generatiile trecute probabil ca iti amintesti cum parintii ne obligau sa alegem anumite meserii sau pasiuni. Desigur ca „asa facea toata lumea”, asa ca era greu sa te opui. Ce ar fi sa-l incurajezi pe cel mic sa fie el insusi si sa-si aleaga singur pasiunile? Nu putem fi toti experti in IT sau doctori in limba engleza, asa ca lasa-l sa aleaga ce ii place, in timp ce il indrumi, fara a-l forta.

De asemenea, nu il certa de fiecare data cand greseste. Nu il vei face decat sa se inchida in el, iar increderea de sine ii va fi zdruncinata…Cel mai bine ar fi sa ii explici ce a gresit si sa ii spui ca toata lumea greseste, asa ca nu este un capat de drum. Alege sa fii ferma, dar blanda in acelasi timp, conteaza enorm.

Felicita-l de fiecare data cand are o idee buna sau cand reuseste sa faca ceva bine. In acest mod, va asocia aceste mici succese cu reusita, asa ca va avea incredere sa ia initiativa si pe viitor.

Lucruri pe care copilul are nevoie sa le auda – te iubesc neconditionat

Da, un lucru pe care copilul tau trebuie sa-l stie. Chiar daca uneori este necesar sa fii mai severa, nu exagera. Si nu iti conditiona iubirea de un lucru anume. Cu alte cuvinte, nu ii da de inteles copilului ca va fi iubit doar daca va lua note bune sau se va purta frumos, etc.

Altfel va deveni nesigur si va avea senzatia ca trebuie sa ofere ceva in schimb, pentru a merita iubirea parintilor.

Asculta-l, iar daca are o parere buna, ia-o in seama. De fapt, incepe sa-i ceri parerea cu privire la mancare, la locurile unde iesiti, la vacante. In acest mod, il vei face sa se simta iubit si important, avand in vedere ca parerea sa conteaza.

Arata-i ca iti place sa petreci timp cu el si nu fi absenta atunci cand iesiti. Lasa telefonul la o parte si bucura-te de aceste momente speciale, care nu se vor mai intoarce. Spune-i ca este unic si nu este nimic gresit in a fi diferit uneori.

Spune-i ca il iubesti, arata-i ca esti alaturi de el orice ar fi si nu lasa sentimentele negative sa ajunga la el. Copiii ar trebui educati cu iubire si respect, nu apeland la frica.

Chiar daca este nevoie sa-l pedepsesti uneori, explica-i deciziile tale si fa-l sa inteleaga unde a gresit, pentru a nu repeta experienta.

4.86/5 (7)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *