Solutii pentru a gestiona anxietatea, de la psihoterapeuti

Solutii pentru a gestiona anxietatea exista, iar atat timp cat incepi sa le aplici, reusita va fi de partea ta. Ingrijorare continua zi de zi, care afecteaza somnul, pofta de mancare, exacerbeaza sensibilitatea si este insotita si de simptome fizice, de la oboseala, pana la dureri musculare.

Cea care scade capacitatea de a gasi solutii, de a lua decizii si a le pune in practica, framantarea mentala permanenta care consuma in gol energia si creativitatea prin ganduri ruminative.

Aceasta este nimeni alta decat anxietatea care si-a depasit rolul adaptativ de avertizare in fata unor pericole, dupa cum spune celebrul psihoterapeut Christophe André. Anxietatea poate fi chinuitoare, de la cea sociala pana la agorafobie. De la atacul de panica si tulburarea de panica pana la mecanismele prin care anxietatea transforma fricile in fobii si in comportamente obsesiv-compulsive.

Si care pot conduce, nu de putine ori, si catre episoade depresive. Asa ca este momentul sa gasim solutii pentru a gestiona anxietatea, pentru ca poate fi teribila. Priveste lucrurile mai detasat, prin trei intrebari-cheie, asa cum vei vedea in cele ce urmeaza.

Solutii pentru a gestiona anxietatea

„Anxietatea ne impinge uneori sa ne inecam intr-un pahar cu apa. Ea ne poate face sa capatam o perspectiva distorsionata asupra situatiei si ne impinge sa vedem totul in negru, pana si evenimentele inofensive si insurmontabile”, spune psihoterapeutul francez.

Ca sa atenuam efectele, acesta indruma oamenii sa isi diminueze anxietatea si sa verifice starea obiectiva a faptelor, prin trei intrebari: „E sigur ca…?”, „E grav?” si „Ce pot face…?” Prima intrebare va relativiza tendinta de a avea numai anticipari negative si predictii pesimiste care creeaza ipoteze gresite si le transforma rapid in realitati implacabile.

Cea de-a doua diminueaza considerabil dramatizarea evenimentelor, reducand riscul de a catastrofiza o problema frustranta, dar nu fara de solutii. „Daca nu gasesc loc de parcare e un lucru grav sau doar enervant?”, „ Daca intarzii la aceasta intalnire e oare o simpla problema sau o catastrofa?” sunt cateva astfel de exemple, prin care mintea poate fi orientata spre solutii. In ajutorul acestora vine cea de-a treia intrebare a exercitiului, „Ce pot face?”. „Nu te lasa dominat de anxietate fara lupta! Chiar daca problema este reala („Nu inventez”) si ingrijoratoare („Nu exagerez”), nu e o solutie sa iti tot ruminezi gandurile anxioase”, spune André, indemnandu-si cititorii sa se orienteze spre a cauta solutii cu calm, exercitiu care va reduce starile anxioase, potrivit Mediafax.

Solutii pentru a gestiona anxietatea – schimba perspectiva

Vorbeste cu cei apropiati, asculta-le raspunsurile si sfaturile pentru a opri monolgul anxietatii care produce si intrebari nelinistitoare, si raspunsuri descurajante. Tot pentru a capata o alta perspectiva, autorul indemna spre a observa cum reactioneaza alti oameni in imprejurari similare si a-si imagina ce ar face ei in acele cazuri. Si, de asemenea, de a analiza ulterior daca anxietatea a ajutat la ceva in situatia traita si daca temerile au fost justificate.

„Indivizii anxiosi isi doresc in mod inconstient sa traiasca intr-o lume a certitudinilor si a predictibiitatii, lucru care, evident, nu e posibil”. Astfel, sfatuieste André, exercitiul de nu mai incerca sa controleze, sa prevada si sa planifice totul ii va fi de folos unei persoane anxioase.

Anxietatea inseamna anticiparea permanenta a viitorului. Sau a rumina greselile trecutului. Autorul cartii „Imi depasesc anxietatea si frica” le recomanda celor care se confrunta cu astfel de stari si reactii „pur si simplu sa nu faca nimic, doar sa priveasca, sa simta, sa asculte etc. Doar sa traiasca clipa prezenta, asa cum e ea, fara sa incerce sa o schimbe.

„Daca anxietatea iti da o stare de neliniste scapata de sub control, mai bine consulta un specialist in domeniu, medic sau psiholog. (…) Daca vrei sa iti diminuezi intensitatea dureroasa a anxietatii, incepe printr-o terapie comportamentala, care te va invata sa iti perfectionezi tehnicile despre care am vorbit mai devreme: de relaxare, de detasare emotionala”, indeamna terapeutul.

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *