De ce este recomandat sa mergi la un control endocrinologic anual?

Endocrinologia este domeniul medical care se axeaza pe hormoni si pe afectiunile sistemului endocrin, endocrinologul putand diagnostica si trata problemele hormonale si complicatiile care ar putea sa apara.

Cea mai simpla descriere a hormonilor este de cea de mesageri, eliberarea sau secretia acestora in corp avand un anumit efect asupra altor parti din organism, cum ar fi secretia de adrenalina, secretie care are de regula un efect asupra mai multor organe.

Chiar daca majoritatea persoanelor ajung la endocrinolog in urma unei trimiteri de la medicul de familie, este recomandat insa si un control endocrinologic anual, medicul specialist putand evidentia simptome mai complexe sau mai greu de observat, inainte ca acestea sa se agraveze.

Pentru a explica mai clar ce inseamna endocrinologia si importanta endocrinologului, in continuare vom prezenta 3 factori importanti de stiut.

3 informatii importante despre medicul endocrinolog

Chiar daca medicul de familie are abilitatea de a diagnostica anumite tipuri de afectiuni hormonale si de a le monitoriza, controlul endocrinologic efectuat de un specialist are mai multe beneficii cum ar fi:

Diagnosticare precisa

Corpul uman poate secreta numeroase tipuri de hormoni, fiecare cu efectele sale specifice. Deoarece endocrinologul este specializat in acest domeniu el poate diagnostica cel mai precis cauza sau afectiunea prezenta, oferind astfel si cele mai bune optiuni terapeutice.

Optiuni aditionale atunci cand tratamentele conventionale nu au efect

Unii pacienti prezinta afectiuni care evolueaza exact „ca la carte”, acestea putand fi tratate si monitorizate relativ usor.

Cu toate acestea exista insa si cazuri cand aceste tratamente nu au efectul dorit, motiv pentru care specialistul poate apela la alte metode terapeutice.

Tratamente moderne

Deoarece domeniul medical este intr-un progres continuu, endocrinologul este la curent cu cele mai noi si inovative tratamente, el putand oferi aceste optiuni in locul tratamentelor traditionale.

Pentru ca am clarificat importanta unui specialist endocrinolog, in continuarea acestui articol vom discuta de ce este recomandata consultarea endocrinologica anuala.

3 motive pentru care ar trebui sa apelezi la un control endocrinologic anual

Asa cum am mentionat mai sus, majoritatea persoanelor ajung la endocrinolog in urma unei trimiteri de la medicul de familie, ceea ce inseamna ca deja s-a intamplat ceva iesit din comun.

Pentru ca prevenirea este mult mai usor de realizat decat tratarea, controlul endocrinologic anual poate observa din timp anumite modificari sau potentiali factori de risc care pot fi tratati inainte de a evolua intr-o afectiune propriu-zisa.

In timpul unui control endocrinologic anual se poate analiza anumite afectiuni cum ar fi:

Diabetul

Diabetul reprezinta una dintre cele mai frecvente tulburari endocrine, acesta fiind de mai multe tipuri si anume: diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2 si diabet gestational.

Endocrinologul poate observa din timp posibilele probleme si poate oferi educatia necesara atat pentru a preveni aparitia diabetului cat si pentru a trata si a gestiona mai bine diabetul existent deja.

Tulburari ale glandei tiroide

Deoarece glanda tiroida regleaza metabolismul, secretia prea mica sau prea mare a hormonului acestei glande poate duce la numeroase simptome si probleme cum ar fi pierderea sau cresterea in greutate, caderea parului, anxietate, dureri musculare si multe altele.

Consultul anual poate verifica starea glandei tiroide si buna functionare a acesteia, posibilele nereguli putand fi adresate din timp.

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic este o tulburare hormonala frecvent intalnita in randul femeilor aflate la varsta reproductiva, acestea prezentand un nivel ridicat de hormoni masculini.

Tulburarea poate afecta fertilitatea persoanelor mai tinere, conceperea fiind mult mai greu de realizat, iar odata cu inaintarea in varsta aceasta poate prezenta efecte secundare metabolice cum ar fi cresterea in greutate sau cresterea excesiva a parului.

Nodulii tiroidieni

Ca patologie a glandei tiroide, nodulii tiroidieni reprezinta o afectiune destul de des intalnita si aparitia acestora devine frecventa odata cu inaintarea in varsta. Mai des intalniti la femei, nodulii tiroidieni pot fi un semn al unor afectiuni benigne sau maligne. 

Consultul endocrinologic este esential pentru depistarea nodulilor tiroidieni, intrucat si o simpla palpare poate identifica aparitia unor formatiuni nodulare la nivelul tiroidei. Alteori, este nevoie de o evaluare ultrasonografica sau  de alte tehnici ceva mai complexe pentru depistarea si evaluarea nodulilor.

Toate aceste posibile tulburari hormonale impreuna cu multe altele cum ar fi osteoporoza sau nivelul mic de testosteron pot fi analizate de catre un specialist inainte ca ele sa evolueze in afectiuni mult mai severe si reprezinta motive clare pentru care ar trebui realizat un consult endocrinologic anual.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *