Fructe si legume proaspete – care este termenul de “valabilitate”?

Poate si tu te-ai intrebat cat timp se mentin anumite fructe si legume proaspete. In acest sens, ne-am propus sa te lamurim, asa ca astazi vom discuta pe larg despre termenul lor de valabilitate. Stim ca in general nu prea ai cum sa iti dai seama foarte bine.

Dar un lucru este cert: pentru a manca fructe si legume proaspete NU le lasa prea mult timp pana sa le consumi. Altfel vei avea parte de mai putini nutrienti, vitamine si minerale decat in mod normal.

Evident ca cel mai indicat este sa le mananci cat sunt inca fresh, asa ca astazi iti vom spune cat timp poti sa tii anumite alimente pana sa se invecheasca…

Fructe si legume proaspete – Ceapa, rosii, usturoi?

Incepem prin a-ti spune ca o ceapa taiata poate fi consumata in urmatoarele 5-6 zile. In special daca o vei mentine la rece pana sa pregatesti urmatoarea mancare sau salata de cruditati.

Usturoiul, un real medicament si antibiotic poate fi consumat in timp de 3-4 zile, din momentul in care este curatat. Asa ca pregateste-te sa ai mai mare grija de sanatatea ta, consumand alimentele in rastimpul indicat.

Rosiile mentinute la frigider pot fi consumate intr-o saptamana (maxim 10 zile). Oricum nu vor rezista mai mult, mai ales daca sunt de sera sau gradina, acestea fiind mai sensibile. Pe de-o parte este bine pentru ca acele rosii care se strica sau putrezesc nu sunt pline de chimicale, spre deosebire de cele care dureaza…o eternitate!

Un avocado ar trebui consumat in 3-4 zile. Odata ce-l cureti nu uita sa il mananci imediat, pentru ca altfel oxideaza rapid. Daca vrei totusi sa extinzi “perioada” de viata nu uita sa adaugi suc de lamaie sau sa pregatesti guacamole. Acela va rezista in jur de 3-4 zile.

Fructe si legume proaspete – portocale, ciuperci sau castraveti?

Dupa cum probabil banuiesti, portocalele sunt valabile mai mult timp, chiar si 2-3 saptamani. Desigur ca este bine sa le consumi proaspete, dar daca nu reusesti, nu este o problema. La fel se petrece si cu grapefruit sau lamai.

Nu uita sa consumi mai des suc de portocale sau grapefruit, sustine intens sistemul imunitar si previne kilogramele in plus.

Ciupercile proaspete sunt bune in jur de 2-5 zile, asa ca nu le uita in frigider pret de 10 zile! Desigur ca le poti consuma si ulterior daca sunt bune, dar nefiind proaspete nu vor mai avea la fel de multe proprietati.

Castravetii, in special cei ambalati, pot fi buni chiar si 12 zile, asa ca nu trebuie consumati imediat. Totusi, cei proaspeti, cumparati din piata si de la micii producatori au un termen de maxim 5 zile. Asa ca tine cont si de acest aspect.

Fructe si legume proaspete – conopida, ardei, zmeura si capsune?

Dupa cum stii, fructele au un timp de valabilitate scazut, in special cele de padure, zmeura sau capsunele. Asa ca mananca-le in maxim 2-3 zile de cand le-ai cumparat, altfel risti sa nu le mai consumi deloc.

Conopida ar trebui consumata in 5-6 zile de la cumparare, ardeii la fel, iar afinele si sparanghelul pot fi tinute si o saptamana.

Telina, merele si pastarnacul pot fi consumate si dupa 12 zile, asa ca au o viata mai lunga decat restul, asa ca nu ai de ce sa-ti faci probleme. Nu uita sa consumi cat mai des fructe si legume proaspete, in special primavara si vara, cand sunt in plin sezon si cele romanesti!

4.5/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.