Menținerea glicemiei în limite normale – abordări naturale

Menținerea glicemiei în limite normale a devenit o preocupare permanentă în ultimii ani și pentru persoanele sănătoase, nu doar pentru cele care suferă de diabet.

Glicemia este nivelul zahărului din sânge (glucoza). Există mai multe substanțe care se încadrează în categoria zaharuri (fructoza, zaharoza, etc), însă glucoza reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru corpul nostru.

Pentru a nu avea probleme de sănătate, este important ca valoarea glicemiei să nu fie mare (hiperglicemie), dar nici mică (hipoglicemie). Corpul nostru este capabil să mențină zahărul din sânge la o valoare constantă pe parcursul zilei, însă există și cazuri când nu funcționează corect. Atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau nu produce deloc, apar dezechilibre în organism.


Valorile normale ale glicemiei

Pentru persoanele sănătoase, limitele normale ale glicemiei sunt cele de mai jos:

– între 72 și 108 mg/dl, dimineața, pe stomacul gol;
– până la 140 mg/dl, la 2 ore după masă.

În cazul persoanelor care suferă de diabet, limitele normale sunt altele:

– înainte de masă: de la 72 la 126 mg/dl (diabet de tip 1 sau diabet de tip 2);
– după masă: sub 162 mg/dl (diabet de tip 1) și sub 153 mg/dl (diabet de tip 2).

Din varii motive, concentrația de glucoză din sânge poate fluctua pe parcursul unei zile. Aceasta se poate modifica chiar și timpul unor momente stresante.

Simptomele hiperglicemiei și ale hipoglicemiei

Hiperglicemie – gură uscată, buze uscate, sete excesivă, nevoia de urinare frecventă.

Dacă persistă această stare în corp, vor apărea și alte simptome – oboseală, scădere în greutate, vedere tulbure, scăderea tensiunii arteriale, piele uscată, reducerea forței musculare. Este una dintre problemele care pot să apară în diabet.

Hipoglicemie – dureri de cap, stări nervoase, stare de moleșeală, amețeli, vedere încețoșată, senzație de greață, tremurături, confuzie, creșterea tensiunii arteriale, spasme musculare, lipsa coordonării mișcărilor voluntare.

Starea se ameliorează dacă se consumă repede o gustare dulce. Complicații pot să apară doar în cazul unei persoane care suferă de diabet.


Care sunt riscurile glicemiei crescute?

În timp, dacă hiperglicemia nu este tratată, poate duce la mai multe complicații:

– boli cardiovasculare;

– deterioararea vaselor de sânge;

– infecții la nivelul gingiilor;

– cararactă;

– afecțiuni ale oaselor;

– insuficiență renală;

– probleme cutanate.

Dar riscurile glicemiei sub pragul normal?

Și atunci când se înregistrează un nivel scăzut al glicemiei pot să apară complicații. Netratată la timp, hipoglicemia poate conduce la crize și chiar pierderea conștienței. Pot să apară probleme și la nivelul vaselor de sânge, al nervilor și al organelor interne.


Menținerea glicemiei în limite normale

În funcție de severitatea simptomelor și dacă o persoană are sau nu diabet, medicul poate recomanda un tratament și un regim alimentar.

Cea mai bună soluție este prevenția, astfel că este important ca pacientul să analizeze, împreună cu specialistul, de ce și când se modifică nivelul glicemiei. Este recomandată testarea glicemiei cu regularitate și urmarea unei diete echilibrate.

Dieta poate fi completată cu produse bogate în vitamine (C, provitamina A, PP, B1, B2, E) și săruri minerale (K, Ca, P, S, Mg, Mn, Fe), așa cum sunt comprimatele Diavit, care sunt special concepute pentru menținerea valorilor normale ale glicemiei.

Mai sunt indicate suplimentele care susțin secreția de insulină la nivelul pancreasului, favorizează menținerea concentrației serice a glucozei în limitele normale, așa cum sunt comprimatele Glicemonorm. Produsul este recomandat în special persoanelor cu diabet zaharat. Castravetele amar din compoziție, cu puternicele efecte antidiabetice, scade nivelul glicemic.

Schimbările din meniul zilnic pot rezolva și preveni simptomele de hipoglicemie și hiperglicemia.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *