5 moduri prin care iti poti proteja vezica urinara

Cand vine vorba despre sanatatea organelor din corp, cei mai multi oameni se gandesc doar la inima, plamani, ficat, rinichi si creier. Putini sunt cei care dau importanta vezicii urinare pana in momentul cand aceasta incepe sa functioneze necorespunzator. De cele mai multe ori, problemele vezicii urinare pot lua forma unor infectii sau a incontinentei urinare. Mai mult decat atat, infectia tractului urinar reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni, in special, in randul femeilor.

Pe langa riscurile aparute in urma obiceiurilor sanitare inadecvate, de-a lungul anilor, vezica urinara mai poate suporta si alte schimbari. Din fericire, insa, exista mai multe metode prin care iti poti mentine vezica urinara sanatoasa:

Dieta sanatoasa si consumul de apa

Stiai, desigur, ca apa si alimentele consumate au un impact semnificativ atat asupra vezicii urinare cat si asupra sanatatii, in general. In ceea ce priveste apa, hidratarea este vitala! Daca nu suferi de anumite afectiuni, incearca sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi, mai ales, pe timp vara.

Cantitatea mare de apa va dilua urina si va preveni aparitia pietrelor la rinichi. Pe de alta parte, un consum redus va duce la deshidratare si la aparitia unui mediu in care bacteriile se pot inmulti.

Cand vine vorba de alimente insa, acestea trebuie sa fie bogate in grasimi sanatoase, care pot fi obtinute din nuci, avocado si ulei de masline. Mai mult decat atat, dieta trebuie sa fie compusa, in special, din fructe si legume, mai ales broccoli si conopida, bune atat pentru vezica cat si pentru rinichi. Anumite alimente si lichide pot irita vezica, asa ca evita alimentele picante, otetul, bauturile carbogazoase si cele care contin cofeina si alcool.

Urineaza complet, ca sa eviti infectia tractului urinar

Infectia tractului urinar apare mult mai des la femei decat la barbati si poate afecta vezica urinara. Una dintre metodele prin care poti reduce riscul de infectare este prin golirea completa a vezicii. In caz contrar, urina neeliminata se va intoarce in vezica, impreuna cu o serie de bacterii daunatoare. Aditional, poti apela si la suplimente pentru sistemul urinar, care ajuta la eliminarea apei pe cai urinare si, in unele cazuri, actioneaza ca un strat protector impiedicand lipirea bacteriilor de tractul urinar.

Porta haine largi si lenjerie intima din bumbac

Purtarea hainelor mai largi si a lenjeriei din bumbac va permite aerului sa circule si sa mentina uscata zona din jurul uretrei. Pe de alta parte, jeansii mulati si lenjeria din fibre sintetice pot retine umezeala care va crea un mediu propice inmultirii bacteriilor.

Fa exercitii Kegel

Chiar daca aceste exercitii pot avea si alte scopuri, mai exact intensificarea senzatiilor in timpul actului sexual, acestea pot oferi si un control mai bun asupra vezicii si previn aparitia incontinentei urinare. Fa, zilnic, astfel de exercitii si iti vei intari muschii care ajuta la retinerea urinei in organism si vei preveni si scurgerile aparute in urma unei tuse sau a unui sughit. Ai grija, totusi! Majoritatea efectueaza gresit aceste exercitii, asa ca mai bine vorbesti cu specialistii din domeniu, pentru a fi sigura ca le faci in mod corect.

Renunta la fumat

Conform unui articol publicat in National Institutes of Health, fumatul reprezinta unul dintre cei mai mari factori de risc pentru aparitia cancerului de vezica. Fumatorii au o probabilitate de 4 ori mai mare de a dezvolta aceasta boala comparativ cu nefumatorii. Daca nu fumezi, asigura-te ca vei ramane asa. Daca fumezi, atunci vorbeste cu medicul de familie pentru a afla ce optiuni ai la dispozitie pentru a te ajuta sa renunti. Aditional, poti apela la grupuri de sustinere si la terapia de grup antifumat.

Referinte:

Smoking and Bladder Cancer. 2 July 2015, www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/smoking-bladder-cancer.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *