Traditii de primavara din intreaga lume

Poate ca nu stiai, dar evident ca exista traditii de primavara in intreaga lume. Asa ca ar fi util sa stii mai multe despre acestea. La noi, martisorul si babele sunt printre cele mai cunoscute, romanii fiind mari amatori de traditii.

Desigur ca aceste vechi obiceiuri se pastreaza si in zi de azi, desi multa lume le-a cam uitat semnificatia. Iti reamintim ca martisorul este o traditie dobandita inca de pe vremea romanilor. Inca de atunci luna lui Marte era dedicata primaverii si fertilitatii. Iar de Povestea Dochiei si a celor 9 cojoace nu va mai spunem, pentru ca sigur cunoasteti legenda.

Va reamintim doar ca Babele sunt in numar de 9, incepand cu 1 martie si se spune ca poti afla multe despre o persoana in functie de cum va fi vremea in acea zi. Dar ce traditii de primavara au restul popoarelor? Cu ce ganduri incep noul sezon?

Despre mai multe obiceiuri interesante discutam astazi.

Traditii de primavara – ce trebuie sa stii?

Elvetia. Aceasta tara incepe primavara in forta prin arderea unui om…de zapada! Da, ati citit bine, poate ca suna ciudat, dar elvetienii vor sa fie siguri ca gerul va trece cat mai repede. Omul de zapada se numeste „Boogg”, iar acesta este „ars” inca din secolul al 16-lea, pentru a speria frigul. In functie de cat de repede arde omul de zapada, care uneori este umplut cu explozibil, elvetienii pot prezice cum va fi vremea in vara aceea.

Iar arderea lui Boogg nu este tot, Elvetia are un real spectacol de foc la inceput de primavara, denumit Sechseläuten. Asa ca, daca iti permiti, calatoreste primavara in Elvetia, pentru a asista la o traditie interesanta si foarte veche.

India. Primavara incepe cu Holi, un inedit festival. Cu siguranta o sa stii despre ce vorbim, daca iti spunem ca ne referim la simpaticul eveniment in care toate lumea este colorata. Se folosesc tot felul de vopsele pulbere, unde oamenii se „bat” cu acestea, iar toata lumea devine un curcubeu, in cele din urma. Sigur ai vazut si la noi astfel de evenimente, dar este bine de stiut ca Holi este originar din India si se refera triumful binelui in fata raului. Se sarbatoreste in India, la inceput de martie.

Traditii de primavara – Olanda si nesfarsitele campuri de lalele

Olanda. Este asociata cu acele magice si nesfarsite campuri de lalele si nici nu este de mirare. Totul arata ca in povesti, atat in afara oraselor cat si in parcurile din Amsterdam. Acestea intampina primavara cu cele mai variate culori, lalelele fiind un simbol pentru Olanda.

De obicei, la final de aprilie are loc „Parada Florilor”, un eveniment magic in care oamenii pot sa se plimbe de-a lungul a 40 de kilometri, pentru a vedea cele mai frumoase flori. Acest eveniment dureaza o zi intreaga si vesteste primavara, iar oameni din toata lumea intreaga vin pentru a participa.

Polonia. Acolo, tot o papusa este simbolul primaverii, pe numele sau Marzanna. Aceasta este realizata din paie, iar oamenii doresc sa scape de ea cat mai repede. De ce? Pentru ca distrugerea papusii coincide cu, ati ghicit, sosirea primaverii! Asa ca, in mod traditional, polonezii vor arunca in apa raurilor aceasta papusa pentru a scapa de ger si frig.

Traditii de primavara – Bosnia si…omleta

Bosnia. Aici intalnim o traditie la fel de ciudata, dar parca ne va suna cunoscut. La inceput de primavara, bosnienii consuma oua, acesta simbolizand inceputul vietii, dupa cum bine stim. De sute de ani exista aceasta traditie intitulata Cimburijada, care atrage nenumarati curiosi. Acestia servesc o omleta traditionala excelenta, iar primavara poate sosi…

Australia. Acestia sarbatoresc tot cu flori, prin binecunoscutul festival Floriade, unde peste 500.000 de australieni vin sa vada faimoasele „semne” ale primaverii. Evenimentul este gazduit in capitala Australiei si merita vazut, in special daca tocmai atunci esti in vizita.

In Japonia se petrece Festivalul Hanami, unde ciresii in floare impresioneaza de ani de zile. Spania celebreaza venirea primaverii cu un festival si artificii, iar Scotia alunga spiritele rele prin evenimentul Whuppity Scoorie, in fiecare an.

Asa ca mai toate tarile vestesc primavara, unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului. Haide sa ne bucuram impreuna de sosirea sezonului cald.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *