Vitamina K2 – de ce este atat de importanta pentru sanatate?

Poate ca nu stiai, dar vitamina K2 are un rol esential atunci cand vorbim despre sanatatea si buna functionare a organismului. Din pacate, majoritatea oamenilor au un deficit al acestei vitamine, iar lucrurile nu sunt tocmai in regula.

Astazi vei afla mai multe despre vitamina K2 si de ce are o misiune importanta in corpul nostru. Fiind preluata in special din alimentele fermentate sau soia, se poate sa ai un deficit. In special daca nu te prea incanta aceste mancaruri. Asa ca haide sa descoperim impreuna mai multe despre aceasta misterioasa vitamina K2.

Stim, probabil ca te gandesti ca in fiecare zi apare ceva nou la care trebuie sa dai atentie…Dar nu iti face griji, daca vei fi putin atenta vei remarca cat de bine se leaga lucrurile intre ele.

Vitamina este produsa de o serie de bacterii, asa ca poate iti aduce aminte de probiotice. Si este normal sa fie asa. Probioticele se afla in unele dintre alimentele in care exista si noua noastra vitamina. Dar haide sa descoperim mai multe impreuna.

Vitamina K2 – ce trebuie sa stii?

Soia fermentata contine din belsug aceasta vitamina, dar daca nu esti fanul preparatelor japoneze…s-ar putea sa fie o problema! In special atunci cand vrei sa te feresti de bolile specifice oaselor. Dar si cele cardiovasculare pot aparea daca vitamina K2 lipseste din organism.

Iar aceste lucruri sunt binecunoscute, nefiind nimic nou. Studiile in domeniu au aratat ca lipsa vitaminei K2 creste considerabil riscul de depunere a calciului pe artere. Ceea ce va conduce, invariabil, la bolile specifice deficientei de calciu in oase. Asa ca fenomenul de „oase fragile” se instaleaza si nu vei stii din ce motiv a aparut aceasta boala in viata ta…

Din pacate, inca tindem sa neglijam importanta vitaminelor si mineralelor in viata noastra, apoi ne miram ca suntem bolnavi. Studiile in domeniul vitaminei K2 a dus la aceste concluzii nefaste. Lipsa acestei vitamine conduce la o deficienta a calciului in oase, asa ca rezistenta si densitatea acestora va fi profund afectata.

Osteoporoza este o consecinta a lipsei de calciu, iar din pacate prea multe femei neglijeaza acest aspect esential pentru o sanatate de fier.

Genetica si osteoporoza post-menopauza

Este important pentru fiecare dintre noi sa ne cunoastem predispozitia genetica la osteoporoza. Este estimat ca aproximativ 75% dintre noi mostenesc densitatea oaselor. Anumite gene influenteaza asimilarea vitaminei D si a estrogenului, ambele influentand in mod direct densitatea osoasa.

Daca esti predispusa la osteoporoza post-menopauza, sfatul este sa faci sport, ai grija la dieta ta si la stilul de viata…citeste mai multe despre osteoporoza aici >>>

Vitamina K2 – nu neglija afectiunile cardiovasculare!

Care se pot petrece tot pe fondul unei deficiente de vitamina K2, asa cum am discutat. Este important de inteles ca mineralul calciu nu trebuie sa fie nici in exces. Totul trebuie sa fie echilibrat, la fel ca si nutritia noastra. Nu vom consuma nimic in exces, doar de dragul de a avea minerale in corp. Acestea se vor asimila atunci cand vom incepe sa mancam corect si vom varia mancarea.

Asa ca in anumite zile poti manca spanac, in altele varza de Bruxelles sau broccoli, morcovi, mazare sau fasole verde. Totul tine de tine. Noi dorim sa-ti specificam ca cele enumerate sunt surse excelente de vitamina K2. Galbenusul de ou, ficatul, patrunjel crud, guliile, branza si conopida contin de asemenea vitamina de astazi.

Desigur ca exista si suplimente de vitamina K, asa ca nu este cazul sa-ti faci probleme. Le poti lua si pe acestea, din cand in cand, in special cand stii ca ai neglijat nutritia echilibrata recomandata de medici.

Iar vestile bune nu se opresc aici. Cele mai recente studii arata ca vitamina K2 are un rol puternic si in preventia maladiei cancer precum si a bolilor degenerative, asa cum ar fi dementa senila si Alzheimer.

Vitamina K2 – nu o neglija

Printre beneficii putem enumera:

  • mentinerea unei coagulari optime a sangelui, asa ca pot fi prevenite cu succes bolile de inima, in anumite cazuri.
    Exista posibilitatea de a scadea riscul de boli coronariene de inima si de ateroscleroza. Asa ca mai multe studii arata ca vitamina K2 are rolul de a preveni aceste maladii, nutritia jucand un rol esential in acest caz.

Deci ne putem mentine mai sanatoase doar consumand anumite alimente si avand grija de noi. Inseamna ca nu trebuie sa neglijam sportul, consumul de apa si trebuie sa reducem consumul de alcool, cafea si tigari.

4.95/5 (42)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *