Dependenta de cofeina: cum sa o recunosti

Dupa cum stii, dependenta de cofeina chiar exista, iar din ce in ce mai multe persoane sufera din pricina acestei afectiuni. Si nu este deloc in regula. Poate ca o cana de cafea naturala este sanatoasa, dar 5 cu siguranta nu sunt. Asa ca astazi ne-am propus sa iti descriem, mai pe larg, efectele nocive ale acestei bauturi atat de populare.

Poate ca in momentul de fata ti se pare imposibil sa poti functiona fara cafea, dar in timp vei putea rezista. Ne referim la faptul ca nu este indicat sa bei prea multe cafele. Nu este o problema daca vei bea una, la micul dejun.

In cantitati mici, cafeaua face bine sanatatii. Poate reduce riscul de a avea dementa senila, protejeaza creierul, te ajuta sa slabesti si te poate ajuta sa scapi de durerile de cap. Dependenta de cofeina, pe de alta parte este daunatoare si te poate afecta, in timp. Ce se intampla cand bei prea multa cafea? Reactiile pot varia, in functie de sensibilitatea fiecaruia si in functie de ce cantitate bei.

Cum recunosti dependenta de cafea? Daca atunci cand nu vei bea cafea te doare capul foarte tare, esti obosita si depresiva, iritabila, nu te poti concentra bine, ai simptomele unei raceli, etc este clar ca nu esti pe drumul cel bun.

De obicei, aceste „simptome” apar dupa 10-12 ore fara cafea si pot dura chiar si 2-3 zile, asa ca pregateste-te. In special daca vrei sa testezi cat de mult suferi fara cafea.

Dependenta de cofeina este o afectiune reala

Poate ca nu ti se pare asa de grav, dar nu este deloc in regula sa fii dependenta de cofeina. Aceasta bautura este acida, ceea ce poate afecta bunastarea corpului tau. Organismul nostru este intr-o stare bazica si asa trebuie sa ramana.

De aceea este recomandat sa mananci multe fructe si legume proaspete, acestea fiind intr-o stare de bazicitate, spre deosebire de cafea, alcool sau tutun.

Asadar, cand acesti oameni stau o zi intreaga fara cafea, incep sa sufere foarte mult. Pur si simplu nu se mai pot concentra sau lucra. Nu se pot gandi decat cum sa faca rost de o cafea. Iar daca beau o ceasca, isi revin imediat. De unde si dependenta de cofeina, care si-a facut de mult timp aparitia.

Factori care duc la dependenta de cafea

In primul rand discutam despre cei care au probleme acute cu somnul. Din cauza faptului ca nu pot dormi, acestia incep sa experimenteze oboseli acute in timpul zilei. Asa ca o cana de cafea poate fi o rezolvare de moment. Desigur ca nu aceasta este solutia. Cel mai important este sa rezolvi aceasta afectiune, insomnia fiind o problema serioasa.

In timp, sanatatea ta ar putea fi serios afectata si va scadea si capacitatea de concentrare. Iar tu vei fi mai putin energica, ceea ce nu iti va placea.

ATENTIE!

Exista si medicamente care contin cofeina si iti afecteaza sanatatea. Adica, tu crezi ca ai renuntat la cafea, dar analgezicele contin cofeina…De asemenea, in ceai si in ciocolata este prezenta cofeina. Asa ca fii atenta si citeste continutul etichetelor mai bine.

 

Dependenta de cofeina – la ce sa fii atenta

Ne referim aici la semnele enumarate mai sus, nu lasa ca placerea pentru cafea sa devina o dependenta neplacuta. Este indicat sa bei o cana de cafea, dar fara a exagera. Doar in acest fel te poti bucura de aroma unica a acesteia.

Daca incepi sa ai dureri de cap si sa fii agitata fara cafea, nu este un semnal bun, asa ca ai face bine sa iei masuri. Este pacat sa ne lasam vietile conduse de vicii si dependente. Bucura-te de fiecare lucru cu masura, succes!

 

3/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *