Menopauza? 6 metode pentru un somn linistit

Menopauza este o perioada a schimbarilor fizice prin care fiecare femeie este nevoita sa treaca. Organismul sufera schimbari, iar aceste schimbari sunt uenori insotite de discomfort fizic si psihic. Lipsa unui somn linistit este unul dintre simptomele experimentate de femeile aflate la menopauza. Solutiile farmaceutice aflate pe piata in momentul de fata, din pacate, nu ofera solutii care sa ajute cu adevarat la ameliorarea si stoparea acestor simptome. Iata o lista care ofera solutii alternative pe care le poti incerca si tu.

Menopauza? Inca poti avea un somn linistit

Menopauza

Bufeuri, lipsa somnului odihnitor sau chiar insomnii, schimbari emotionale, iritabilitate sunt doar cateva dintre cele mai intalnite simptome associate cu menopauza. Cel mai indicat este sa consulti un medic care sa te indrume catre solutii ce te pot ajuta sa treci peste aceste momente cat mai usor cu putinta. Intre timp, poti evita anxietatea, oboseala, lipsa de concentrare si iritabilitatea printr-un somn bun si odihnitor. Iata cateva metode naturale prin care poti dormi mai usor, in fiecare noapte.

1. Fa miscare

Studiile arata ca, oricat de simplu ar parea, miscarea chiar este o solutie optima pentru un somn odihnitor, mai ales pentru femeile aflate la menopauza. Este recomandat sa practici un sport de 4 ori pe saptamana. Secretul este sa nu faci sport cu putin timp inainte de culcare, deoarece miscarea te revitalizeaza si iti da un boost de energie care iti va perturba somnul.

Sportul iti ajuta psihicul. Te vei simti mai optimista si mai plina de viata. Mai mult de atat, practicarea unui sport iti va imbunatati calitatea somnului si te va determina sa fii mai activa, completand mai multe activitati in timpul zilei, in loc sa dormi.

2. Schimba dieta

Schimbarile fizice prin care treci, cer o schimbare a dietei. Renunta la bauturile si alimentele care contin cafeina, precum: cafea, ceai, bauturi carbogazoase si ciocolata.
Transforma cina in cea mai usoara masa a zilei. Evita mancarurile grase, picante, sarate si orice aliment care stii ca iti poate provoca indigestie si arsuri stomacale.

3. Nu fuma!

Daca esti fumatoare, renunta la fumat. Bineinteles ca este mai usor de spus decat de facut, dar planifica sa te lasi de fumat. Una dintre metodele care functioneaza presupune reducerea graduala a numarului de tigari fumate, pana la zero. In decurs de o saptamana, poti ajunge la zero tigari fumate. Pentru a te ajuta sa renunti la fumat, evita vechea rutina. Spre exemplu, daca fumai o tigara la cafea, atunci bea cafeaua in alt loc decat cel obisnuit, la alta ora, sau incearca s anu mai petreci la fel de mult timp la cafea. In pauzele de la lucru, citeste mesajele de pe telefon, sau o revista, vorbeste cu colegii, pregateste-ti o cana de ceai etc.

4. Nu consuma alcool

Alcoolul are efecte asupra calitatii somnului, afectand undele cerebrale. Chiar daca initial alcoolul iti poate da stari de somnolenta, odata ce efectele sale pier risti sa te trezesti si sa nu mai poti adormi.

5. Citeste

Studiile arata ca femeile care au probleme cu somnul, folosesc in ultima ora de dinaintea somnului, diverse obiecte tehnologice. Lumina provenita de la televizor, telefon, computer, stimuleaza si alerteaza creierul. Cea mai buna solutie este aceea de a citi cateva pagini inainte de a adormi.

6. Creaza ambientul potrivit

Tine cont de faptul ca lumina transmite creierului ca este momentul sa se trezeasca. Asadar, elimina din incapere orice obiect care face lumina. Spre exemplu, redu lumina ceasului electronic la minim, intoarce telefonul mobil cu fata in jos si seteaza-l pe modul silentios, trage jaluzelele etc. o camera intunecata iti asigura un somn linistit.

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *