Avem motive sa evitam consumul carnii de vita?

Avem motive sa evitam consumul carnii de vita?

Este deja cunoscut faptul ca omul are o dieta omnivora. Carnea face parte din alimentatia si traditiile noastre. Mai mult de atat, fiecare dintre noi avem poftele si obiceiurile noastre.

Specialistii ne avertizeaza deseori despre riscurile asociate consumului de carne. Carnea ne poate creste riscul bolilor de inima, al cancerului de colon si poate scadea rata de viata. Totodata, stim ca fiecare organism reactioneaza diferit.  Functionarea organismului ramane la un anumit nivel, un mister. Cu totii stim ca exista oameni care beau, fumeaza, mananca orice si tocmai au implinit 90 de ani. Ce e mai ciudat e faptul ca, probabil, nu sufera nici de cancer, boli de inima sau alte afectiuni grave.

Studiile in domeniu

Ultimile cercetari publicate la mijlocul anului 2016 ne arata cum consumul carnii de vita poate afecta sanatatea. Deseori sunt mai multi factori implicati in sanatatea noastra, dar este bine sa tinem cont de sfatul specialistilor in domeniu. De aceasta data, ei ne spun ca trebuie sa tinem cont de cata carne de vita consumam.

Motivele pentru care este bine sa ne ferim

Motivul 1: Alzheimer

Carnea de vita produce proteine Tau si beta-amiloide. Acestea se acumuleaza in creier si pot intrerupe activitatea celulelor nervoase provocand boala Alzheimer. In plus, carnea de vita este bogata in fier, un alt contributor al acestei boli.

Motivul 2: Boli cardiovasculare

Inca din anii anteriori era cunoscut faptul ca exista o stransa legatura intre carnea de vita si bolile cardiovasculare. Acum, studiile recente dovedesc asta concret.

Inainte de ultimile studii, se credea ca bolile cardiovasculare sunt provocate de acumularile de grasimi si colesterol in artere. Defapt acestea sunt provocate mai degraba de carnitina si trimetilamina. Acestea sunt produse in organismul uman cu precadere dupa consumul carnii de vita. Aceiasi compusi sunt responsabili si pentru arteroscleroza.

Motivul 3: Cancer de colon

Studiile de la Harvard arata cum riscul cancerului de colon creste odata cu consumul carnii de vita si a carnii procesate. Acest lucru a fost descoperit dupa analiza unui grup de aproximativ 148 de mii de persoane cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani. Cele mai sanatoase sunt carnea de peste si pui.

Motivul 3: Diabet de tip II

Consumul de 3 ori pe saptamana al carnii de vita duce la o crestere cu pana la 50% a riscului de diabet. Asadar nu erau prajiturile si zaharul din cafeaua de dimineata de care trebuia sa te feresti cel mai mult.

Motivul 4: Boala vacii nebune

Boala vacii nebune, este evident, in stransa legatura cu consumul acestui tip de carne. Aceasta boala a fost descoperita in anul 1986 in Marea Britanie si a avut un impact deosebit de mare asupra bovinelor si oamenilor. Aceasta boala nu a fost inca eradicata si ea reprezinta o problema la nivel international.

Motivul 5: Carne de provenienta dubioasa

Carnea din comert nu mai este ceea ce obisnuia sa fie in trecut. Bovinele sunt crescute in conditii inumane si insalubre, sunt hranite cu concentrate si le sunt administrate deosebit de multe antibiotice. Toate acestea, odata suferite de animal, sunt sintetizate in organismul lor iar mai apoi trec in al tau. Antibioticele spre exemplu, trec in organismul tau si te fac rezistent la actiunea lor in cazul in care te imbolnavesti. In Romania, deosebit de multe bacterii sunt rezistente la antibiotice tocmai din cauza uzului lor neadecvat. Nu doar bovinelor le sunt administrate antibiotice, ci si altor pasari si animale de ferma.

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *