Obezitatea si sedentarismul – marii dusmani ai sanatatii si siluetei

Obezitatea si sedentarismul sunt unii dintre cei mai importanti factori ce privesc riscul cardiovascular. Din nefericire, rata lor este in continua crestere, desi se fac eforturi sustinute pentru a stopa aceasta epidemie ce se rasfrange la nivel global.

Daca ne simtim depasiti de aceasta problema, solutia nu este sa ne lasam pagubasi si sa acumulam kilograme in continuare. Putem apela intotdeauna la experti in nutritie, endocrinologi, antrenori personali etc. In ultimul timp, chirurgia bariatrica a prins amploare, desi este de preferat sa apelam la aceasta metoda atunci cand am epuizat toate celelalte variante, si doar daca avem acceptul unui specialist.

Obezitatea si sedentarismul – ce putem face?

Sedentarismul. Nimic nu poate fi mai daunator pentru corpul nostru decat sa nu facem miscare. Studiile arata ca 1 din 4 adulti nu fac suficienta miscare, la nivel mondial. Sedentarismul ne poate dauna in aceeasi masura ca si obezitatea, de aceea este important sa ne punem corpul in
miscare si sa ne mentinem activi. Suntem intotdeauna tentati sa dam vina pe programul prea incarcat sau pe lipsa energiei pentru faptul ca ne privam de sport, insa realitatea face ca atunci cand ambitia si dorinta de a avea un corp sanatos sa fie suficient de puternice, putem depasi intotdeauna
aceste obstacole. Sportul nu numai ca ne face mai sanatosi si mai supli, ci ne face si mai fericiti si ne determina sa fim mai energici.

In alta ordine de idei, desi cu cat facem mai mult sport, cu atat mai bine pentru sanatatea noastra, si o plimbare de 15-20 de minute in fiecare seara ne poate aduce o imbunatatire semnificativa a sanatatii, asa ca hai sa ne miscam!

Alimentatia nesanatoasa si excesul de lipide in alimentatia noastra zilnica este un factor decisiv, in sensul ca poate duce la declansarea anumitor boli grave.

Nu trebuie sa eliminam in totalitate grasimile din dieta, ci trebuie sa le consumam pe cele bune si sa o facem cu moderatie.

Obezitatea si sedentarismul – Sfaturi pentru a consuma grasimi sanatoase

Tips and tricks!

  1. Inlocuieste carnea prajita in ulei cu cea gatita pe gratar, la abur, fripta sau fiarta.
  2. Schimba carnea de porc cu cea de vita, pui, dar mai ales peste, si consum-o de trei ori pe saptamana, nu in fiecare zi.
  3. Ia-ti grasimile bune din avocado, migdale, ulei de masline, seminte de orice fel, dar si din multe alte alimente.
  4. Elimina din dieta smantana, frisca, branza grasa, cascavalul, mezelurile, iar daca totusi vrei sa consumi un anumit tip de mezel, alege-le pe cele cu un continut mare in curcan sau pui si cat mai putin procesate.
  5. Foloseste-te de alternativele sanatoase atunci cand vine vorba de dieta ta. Daca esti o persoana careia ii plac lactatele, alege-le pe cele cu un continut scazut in grasimi, de tipul branzei dulci de vaca, iaurtului sau laptelui degresat.
  6. Nu uita de cuvantul „moderatie”. Daca exista un aliment la care nu poti sa renunti in totalitate, poti sa-l consumi cu moderatie, fara a o face saptamanal si nici in cantitatea in care simti ca te satura.
  7. Fa-ti analizele periodic! Tine-ti colesterolul sub control, iar daca nu o poti face din alimentatie, desi aceasta este intotdeauna varianta preferata de clinicieni si recomandata de acestia, poti apela intotdeauna la medicamentele hipolipemiante, dar numai la prescriptia medicului.

Nu uita insa ca, desi medicamentele au adus o contributie substantiala in medicina si uneori sunt indispensabile pentru vindecarea sau tratarea unei patologii, atunci cand exista o alta cale de a ne rezolva problema, este de preferat intotdeauna sa apelam la acea cale, chiar daca de multe ori nu
ni se pare cea mai usoara varianta.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *