Incalzirea muschilor inainte de activitatile sportive

S-a dat de ceva timp startul sezonului estival, iar pentru cei care iubesc miscarea este un bun prilej de a practica sportul preferat. Fie alearga, fie merg pe bicicleta, fie joaca tenis, fotbal, volei, baschet, fie merg la sala pentru tonifirea musculaturii.

Insa indiferent de activitatea fizica aleasa, un lucru este extrem de important pentru a nu va face mai mult rau decat bine. Primul pas pentru un antrenament reusit il reprezinta incalzirea inainte de efort.

Atentie!
Avand in vedere temperaturile ridicate si valul de caldura care persista, nu uita sa va hidratati bine inainte, in timpul si dupa efectuarea antrenamentelor sportive. Cu siguranta va face diferenta, iar in timp, corpul se va adapta la temperaturile de vara.

Aflati in continuare de ce este nevoie de incalzire pentru miscare si cum se poate realiza aceasta etapa cu mijloace sigure si eficiente.

Incalzirea muschilor – o etapa indispensabila

Incalzirea inaintea unei activitati fizice este o etapa de tranzitie intre repaus si efort, necesara pentru a pune in miscare progresiv organismul (articulatiile, muschii, sistemul cardio-respirator, psihicul). „Intelegem prin incalzire toate masurile care permit obtinerea unei stari optime de pregatire fizica si psihica inaintea unui antrenament sau unei competitii. Incalzirea joaca un rol important in prevenirea accidentarilor.” (Jurgen Weineck, 1998)

Principalul efect al incalzirii este cresterea temperaturii corpului si a muschilor care vor fi solicitati in timpul activitatii ce va urma. Incalzirea ii asigura sportivului cele mai bune conditii pentru a depune maximum de efort. Tocmai de aceea incalzirea favorizeaza cresterea performantei sportive si scaderea riscului de accidentare.

Cum se deruleaza incalzirea corecta a muschilor?

Incalzirea trebuie sa fie progresiva si sa dureze intre 10 si 20 de minute. Ea trebuie sa contina o faza generala si o faza specifica sportului practicat. Faza generala se adreseaza intregului corp si presupune efectuarea activitatii fizice propriu-zise, dar in ritm lent si efort progresiv. Iata cateva exemple:

 • alergare: alergare usoara (10 minute), accelerand progresiv;
 • inot: inot usor (10-15 minute);
 • tenis: alergare usoara timp de cateva minute;
 • ciclism: pedalat cu viteza mica (10-15 minute);
 • sporturi cu mingea: alergare usoara (10-15 minute).
  In faza specifica se lucreaza segmentele corpului cel mai intens solicitate in sportul practicat. Cateva exemple:
 • alergare: genuflexiuni pentru incalzirea musculaturii coapselor;
 • ciclism: pedalat rapid cu cresterea progresiva a rezistentei si sprinturi scurte pe final;
 • inot: mobilizarea umerilor prin rotiri de brate inainte si inapoi;
 • tenis: mobilizarea bratelor pe segmente prin rotiri la nivelul umerilor, coatelor, pumnilor;
 • fotbal: mobilizarea membrelor inferioare prin miscari specifice (fandari, pas adaugat, stretching s.a.), cateva suturi si pase crescand progresiv forta;
5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *