Vitamina B17: ce este, de ce este necesara si unde o gasim?

Cunoscuta si sub denumirile de laetril sau amigdalina, vitamina B17 are o istorie interesanta si plina de controverse, ce are la baza promovarea sa ca tratament alternativ pentru cancer. In acest articol iti vom spune ce este de fapt vitamina B17, care sunt potentialele sale beneficii pentru sanatate si in ce alimente o putem gasi.

In ciuda denumirii sale, vitamina B17 nu face parte din complexul de vitamine B. De fapt, nici macar nu este considerata o vitamina. Amigdalina este o substanta care se gaseste in doze mici in anumite plante, nuci si seminte, iar laetrilul reprezinta forma sintetica a acestei substante.

Laetrilul a fost inventat in anii 1950, de catre un biochimist numit Ernst T. Krebs, care a sustinut ca vitamina B17 ar putea fi eficienta in tratamentul cancerului. De atunci, vitamina B17 a fost subiectul multor dezbateri si controverse in comunitatea medicala. Exista mai multe teorii care explica efectele sale anti-tumoral.

Ce este vitamina B17?

Una dintre ele sustine ca cianura de hidrogen (acidul cianhidric), care apare in urma degradarii enzimatice a vitaminei B17, ar provoca moartea celulelor canceroase. Conform unei alte teorii, carenta de vitamina B17 ar fi o posibila cauza a cancerului. Pana in acest moment, nu exista inca studii care sa sustina ca aceasta substanta ar putea intr-adevar reprezenta un tratament alternativ pentru cancer si sunt necesare mai multe cercetarii pentru a determina potentialul rol al amigdalinei in tratarea acestei boli.

Desi majoritatea cercetarilor privind vitamina B17 s-au concentrat pe evaluarea efectelor sale anti-tumorale, se pare ca amigdalina, forma sa naturala, poate avea anumite efecte pozitive asupra organismului. Posibilele beneficii ale vitaminei B17 pentru sanatate includ ameliorarea durerii asociata cu afectiuni inflamatorii precum artrita, sustinerea sistemului imunitar si scaderea tensiunii arteriale. Sunt necesare insa date suplimentare pentru a confirma aceste potentiale beneficii.

Surse naturale de vitamina B17

Amigdalina, forma naturala a vitaminei B17, este prezenta in mod natural in unele legume, fructe, seminte sau nuci. Printre aceste surse naturale de amigdalina se numara:

  • migdalele crude;
  • migdalele amare crude;
  • nucile de macadamia;
  • morcovii;
  • telina;
  • mugurii de fasole;
  • fasolea Lima;
  • fasolea Mung;
  • trifoiul;
  • semintele de in, mei si hrisca;
  • sorgul;
  • samburii de mere, prune, caise, cirese si pere

Vitamina B17 – Precautii si contraindicatii

Nu este indicat consumul in cantitati excesive de vitamina B17 ori de alimente care contin amigdalina. In caz contrar, exista riscul aparitiei unor reactii adverse similare cu cele ale intoxicatiei cu cianura, inclusiv greata, varsaturi, dureri de cap, ameteli, confuzie si, in cazuri extreme, chiar moarte…mai multe pe mediafax >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *