Hiperpigmentarea: cum apare si care sunt solutiile adecvate pentru a o trata

Hiperpigmentarea este termenul dermatologic folosit pentru a ne referi la petele persistente care apar pe suprafata pielii. Acest fenomen apare in urma unei perturbari a procesului de pigmentare: melanina, pigmentul de la originea culorii naturale a pielii, este supraprodusa in anumite locuri. Petele care apar ulterior variaza ca marime si afecteaza uniformitatea tenului.

Aceste pete pigmentare sunt adesea asociate cu imbatranirea. Incepand cu varsta de 30, poate 35 de ani, multe femei sunt predispuse la aparitia acestor pete pigmentare. Chiar daca varsta este, intr-adevar, un factor determinant, nu este singura cauza a hiperpigmentarii. Razele UV, de exemplu, sunt printre principalii factori responsabili pentru aparitia inesteticelor pete maronii. Trebuie sa fi observat ca deseori, in timpul verii, apar pete pigmentare, mai ales pe fata, gat, decolteu si pe maini. Pe masura ce bronzul dispare, cu atat ele devin mai vizibile. Alte cauze care pot explica aparitia acestor pete pigmentare sunt dezechilibrele hormonale, sarcina, stresul, bolile inflamatorii ale pielii sau cicatricile de acnee. Daca si tu te confrunti cu astfel de probleme, iata ce solutii trebuie sa ai in vedere.

Microdermabraziunea
Microdermabraziunea este o tehnica practicata pentru a reinnoi straturile superioare ale epidermei. Este un tratament de exfoliere care curata in profunzime epiderma, eliminand celulele moarte si impuritatile. Prin microdermabraziune se reduc cicatricile de acnee, porii dilatati, petele pigmentare si procedeul ajuta inclusiv la repararea efectelor nocive ale expunerii la razele soarelui. În plus, stimuleaza reinnoirea celulara si chiar impulsioneza secretia de colagen, ceea ce ofera tonus si elasticitate pielii. Asadar, daca ai probleme cu hiperpigmentarea, microdermabraziunea este o solutie foarte eficienta.

Protectia solara
Cea mai buna solutie pentru a preveni aparitia petelor pigmentare este sa folosesti intotdeauna creme cu protectie solara adecvata. Cu cat te expui mai mult fara a fi bine protejata, cu atat este mai mare riscul de hiperpigmentare. Acest sfat nu este valabil doar pentru vara. În orice zi a anului ar trebui sa te siguri ca folosesti o crema de zi care sa includa un SPF de minimum 30. Acest lucru iti va permite si sa incetinesti activ imbatranirea pielii.

Curatarea si exfolierea pielii
Curatarea tenului in fiecare zi este esentiala iar acest lucru va avea un efect pozitiv asupra uniformitatii tenului si asupra texturii pielii. Poti adopta chiar dubla curatare, incepand cu uleiul demachiant pentru a scapa pielea de toate impuritatile acumulate in timpul zilei, in special de reziduurile de creme de protectie solara, machiaj, sebum etc. Pentru a perfectiona aceasta curatare este necesar sa folosesti dupa un gel demachiant. Baza sa apoasa va dizolva toate ultimele reziduuri, cum ar fi transpiratia si praful. De asemenea, este recomandat sa folosesti si o masca tip peeling o data pe saptamana pentru a trata petele pigmentare. Un peeling enzimatic, imbogatit cu acid lactic si acid glicolic, va exfolia pielea fara a o sensibiliza, pentru a stimula reinnoirea celulara.

Un tratament specific
Cand apar aceste pete pigmentare, trebuie sa iti adaptezi rutina, favorizand produsele care contin ingrediente active specifice. Vitamina C, de exemplu, este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente active pentru lupta impotriva hiperpigmentarii. Totusi, trebuie evitate concentratiile prea mari, pentru ca risca sa-ti irite pielea. De asemenea, poti sa integrezi un produs cu acizi de exfoliere in rutina ta pentru a actiona asupra uniformitatii texturii tenului. Ai grija ca produsul sa fie destinat utilizarii zilnice!

Asadar, in lupta cu hiperpigmentarea, preventia este foarte importanta, la fel ca identificarea tratamentelor adecvate, dar si a produselor care sunt bine tolerate de tipul tau de piele, dar care au ingrediente active ce te ajuta sa scapi de inesteticele pete maronii.

Sursa foto: clinicaeliade.ro

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *