Stil de viata sanatos – ce poti face?

Un stil de viata sanatos este fundamental pentru starea noastra de bine. Tocmai de aceea, in acest sens Comisia Europeana (CE) a lansat campania HealthyLifestyle4All.

Aceasta are in vedere promovarea unui stil de viata sanatos pentru toti, pentru toate generatiile si grupurile sociale, cu scopul de a imbunatati sanatatea si bunastarea europenilor.

Actiunile vor sprijini cele trei obiective ale campaniei HealthyLifestyle4All:

Cresterea gradului de sensibilizare cu privire la un stil de viata sanatos la nivelul tuturor generatiilor;
Sprijinirea unui acces mai usor la sport, la activitati fizice si la o alimentatie sanatoasa, cu un accent special pe incluziune si nediscriminare, pentru a ajunge la grupurile defavorizate si pentru a le implica;
Promovarea unei abordari globale la nivelul politicilor si sectoarelor, coreland alimentele, sanatatea, bunastarea si sportul.

Stil de viata sanatos – ce activitati putem intreprinde?

CE are in vedere dezvoltarea si actualizarea unei baze de date a ingredientelor alimentare care sa contina informatii privind calitatea nutritionala a produselor alimentare.

O etichetare nutritionala obligatorie armonizata pe partea frontala a ambalajului va sprijini in continuare acest obiectiv, asa ca europenii vor avea mai multe informatii la dispozitie.

Vicepresedintele pentru promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas, a declarat: „Sportul si activitatea fizica contribuie la bunastarea noastra fizica si mentala. Pe langa faptul ca are un impact negativ asupra societatii si sanatatii oamenilor, lipsa de activitate fizica genereaza si costuri economice. In plus, sportul are potentialul de a consolida mesajele de toleranta si cetatenia in intreaga Europa. Campania lansata astazi HealthyLifestyle4All este o marturie a implicarii Comisiei pentru fiecare cetatean.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „O stare buna de sanatate este piatra de temelie a unor societati puternice si a unor economii puternice. Iar prevenirea va fi intotdeauna mai buna decat vindecarea. Acesta este motivul pentru care promovarea sanatatii si prevenirea bolilor reprezinta o componenta esentiala a activitatii noastre in domeniul sanatatii si pe aceasta se pune un accent deosebit (…)”

Stil de viata sanatos – aproape jumatate dintre europeni nu fac sport niciodata!

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, aproape jumatate dintre europeni nu desfasoara niciodata activitati sportive, iar proportia acestora a crescut treptat in ultimii ani. Numai 1 din 7 persoane in varsta de 15 ani sau mai mult mananca zilnic cel putin cinci portii de fructe sau legume, iar 1 din 3 nu consuma fructe sau legume in fiecare zi.

Stilurile de viata sanatoase contribuie la reducerea incidentei unei serii de boli netransmisibile. De exemplu, este cert ca peste 40 % din cazurile de cancer pot fi prevenite. Alimentatia nesanatoasa si stilurile de viata sedentare sunt principalii factori determinanti.

Strategiile eficiente de prevenire a cancerului pot preveni bolile, pot salva vieti si pot reduce suferinta.

Sportul este recunoscut pentru stimularea sistemului imunitar, contribuind la imbunatatirea sanatatii mintale si invatandu-ne valori importante ale incluziunii si participarii.

Sursa: Europa.eu

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *