Cinci beneficii mai putin cunoscute ale consumului de migdale

Crocante si gustoase, migdalele sunt fructe oleaginoase cu un continut energetic si de grasimi ridicat, care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Contin antioxidanti, proteine ​​si fibre care au un efect benefic asupra intregului organism, dar mai ales in ceea ce priveste mentinerea unei greutati sanatoase si prevenirea diabetului si a maladiilor cardiovasculare. In plus, pot satisface gusturile celor mai fini gurmanzi, pentru ca pot fi folosite in numeroase preparate culinare dintre cele mai diverse. Sunt cunoscute beneficiile migdalelor in ceea ce priveste contributia la un metabolism energetic normal, functionarea sistemului nervos si a celui imunitar si reducerea oboselii. Iata mai jos cinci beneficii ale migdalelor mai putin cunoscute de publicul larg.

Migdalele nu ingrasa

Daca ai decis sa limitezi dulciurile pentru ca vrei sa ai grija de silueta sau din diverse probleme medicale, trebuie sa stii ca le poti inlocui, printre altele, cu migdale. O mana de migdale cu coaja contine doar 160 de calorii. Iar un studiu realizat de cercetatorii americani a stabilit ca organismul absoarbe doar 130 de calorii din acea mana de migdale. Explicatia este aceea ca celulele migdalelor intregi incapsuleaza lipidele, incetinind astfel absorbtia lor. 

Daca vrei totusi sa alegi cantitatea potrivita pe care sa o consumi, acum exista sistemul Nutri-Score, care clasifica produsele alimentare pe baza informatiilor nutritionale. Eticheta Nutri-Score prezinta prin 5 culori, de la verde la rosu, și 5 litere, de la A la E, valoarea nutritiva pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, iar interpretarea valorilor este foarte simpla: produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt importante in alimentatie, care ar trebui consumate mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderatie, in timp ce produsele marcate cu portocaliu si rosu (D, E) trebuie consumate in cantitate mai mică, deoarece contin multe grasimi, zahar si sare. 

Migdalele contin o cantitate mare de proteine

Proteinele sunt esentiale in alimentatia zilnica, pentru ca sustin masa musculara si oasele. Ele sunt, de asemenea, necesare pentru cresterea normala si dezvoltarea osoasa a copiilor. Insa, proteinele nu trebuie sa fie consumate in exces, pentru a nu dezvolta maladii precum cancer, afectiuni cardiace si renale. Atunci cand vorbesti despre proteine, te gandesti cel mai adesea la o friptura, un file de peste sau chiar o omleta. Insa, proteinele se gasesc din belsug si in lumea plantelor, iar, alaturi de leguminoase si ciuperci, migdalele sunt o sursa naturala foarte buna. Deci, poti face unele modificari in meniu, in sensul inlocuirii partiale a produselor animale cu migdale, printre altele. 

Migdalele contin grasimi excelente pentru organism

Migdalele contin acizi grasi mononesaturati, care contribuie la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate scazuta, mai cunoscute in popor drept “colesterol rau”. Pe de alta parte, aceleasi grasimi bune din migdale ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. 

Migdalele incetinesc procesul de imbatranire

Continutul mare de antioxidanti, in special de vitamina E, ajuta corpul sa combata efectele imbatranirii. De asemenea, pielea si parul pot avea un aspect mai sanatos, atat datorita antioxidantilor, cat si proteinelor bune pe care le contin migdalele si, nu in ultimul rand, zincului, un mineral esential care lupta impotriva stresului oxidativ. Este recomandat sa consumi migdalele cu tot cu coaja, pentru ca aceasta contine flavonoide, care lupta contra actiunii radicalilor liberi. 

Migdalele sunt benefice pentru digestie

Migdalele contin micronutrienti ca manganul si cuprul, dar si o cantitate semnificativa de fibre (20% solubile si 80% insolubile). O portie de 30 de grame asigura 3,06 grame de fibre, respectiv 10% din cantitatea zilnica recomandata pentru un adult. Ele te ajuta sa ajungi mai repede la o stare de satietate si faciliteaza tranzitul intestinal, fiind excelente pentru persoanele care sufera de constipatie. Fibrele din migdale favorizeaza flora intestinala buna datorita efectului lor prebiotic, prin promovarea bacteriilor benefice si reducerea celor patogene. 

Migdalele pot fi folosite ca atare, crude sau coapte, dar si sub forma de faina – care este excelenta pentru deserturile fara gluten -, pasta si unt. Cele mai mari beneficii le obtii, insa, daca le consumi in starea lor naturala, de preferat cu coaja. Atunci cand le cumperi, migdalele trebuie sa fie ferme si cu un miros dulceag. Pastreaza migdalele uscate intr-un borcan inchis la culoare, sigilat, pentru ca acestea sa nu devina rancede.

Sursa foto: Pexels

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *