X

Traditii in Joia Mare – le urmezi?

Dupa cum stii, romanii tin la traditii, asa ca in Joia Mare exista tot felul de datini si obiceiuri. Dupa cum urmeaza sa vezi, unele ar putea parea ciudate, dar oamenii le respecta de zeci de ani.

Evident ca alegerea iti apartine, dar dorim sa-ti prezentam aceste traditii in Joia Mare pentru a intelege mai bine spiritul romanilor. De asemenea, multe dintre aceste datini nu au legatura cu religia ortodoxa, dar oamenii s-au obisnuit sa le respecte. Asa ca au devenit sacre, intr-un fel.

Despre toate acestea si multe altele discutam in cele ce urmeaza, cand te vei familiariza mai bine cu modul de gandire al concetatenilor nostri.

Traditii in Joia Mare – stiai care sunt?

Potrivit Mediafax, exista 2 alimente care nu ar trebui consumate in acesta zi. Vorbim despre urzici si otet, 2 ingrediente care trebuie evitate. Pentru ca Iisus a fost batut cu urzici si stropit cu otet chiar in momentul rastignirii, traditia spune sa evitam astfel de alimente, in memoria suferintei Sale.

De asemenea, o alta traditie din Joia Mare spune ca nu mai se bat clopotele, ci doar toaca.

O alta datina mai cunoscuta spune ca este bine sa vopsesti ouale rosii in aceasta zi. Daca nu reusesti cel mai indicat este sa le vopsesti in Sambata Mare, NU in Vinerea Mare.

Asa ca, daca vrei sa respecti traditia, vopseste ouale intr-una dintre aceste zile, pentru a fi in „randul” romanilor. Tot in aceste zile se pregatesc cozonacii si pasca.

Traditii in Joia Mare – spoveditul si impartasania

Daca esti credincioasa, stii deja ca in Joia Mare este indicat sa te spovedesti si impartasesti. Tot astazi este si slujba denumita Denia celor 12 Evanghelii. Credinciosii merg la biserica imbracati in negru si duc paine care va fi sfintita, pentru noaptea de Inviere.

O traditie veche spunea ca ouale inrosite astazi nu se strica niciodata, fiind un adevarat simbol al Pastelui. De asemenea, fetele obisnuiau sa faca 12 noduri unei ate in aceasta zi, punandu-si cate o dorinta pentru fiecare. Pe masura ce acestea se indeplineau, fetele dezlegau nodurile, de-a lungul anului.

Nu este bine sa speli rufe in aceasta zi, dar este indicat sa dam de pomana, in amintirea mortilor. In zona Olteniei se fac focuri mari din nuiele, iar oamenii isi amintesc de cei dragi trecuti in nefiinta.

Romanii raman un popor traditional, care respecta multe dintre aceste datini ancestrale. Tu ce alte traditii din Joia Mare mai cunosti?

Pasca fara aluat – ce ingrediente sunt necesare?

Asa cum ti-am precizat deja, este bine sa optezi pentru alimente produse local. Dar inainte de a pleca la cumparaturi, este necesar sa-ti notezi urmatoarele ingrediente.

Ai nevoie de:

500 grame de branza vaci
5 oua
250 grame zahar
80 grame smantana
5 linguri faina integrala…vezi reteta completa >>>

Fără categorie
Tags: Traditii in Joia Mare
Leave a Comment