X

3 sfaturi pentru prevenirea suprasolicitarii fizice

Poate ca esti indragostita de sport, mergi la sala in fiecare zi si esti foarte competitiva, poate ai un job unde e nevoie de efort fizic sau de miscari repetitive continue sau poate ai un hobby care presupune astfel de activitati. In oricare dintre aceste situatii, esti expusa unui risc de suprasolicitare si surmenaj, care se asociaza cu durere, disconfort sau accidente. Iata ce ai de facut ca sa previi suprasolicitarea.

  1. Ofera-i organismului nutrientii necesari

Pentru o persoana sanatoasa, cu o activitate fizica normala, o alimentatie echilibrata este, in general, suficienta pentru un aport adecvat de nutrienti. Lucrurile se schimba, insa, in cazul persoanelor care desfasoara activitate fizica intensa, iar femeile de varsta fertila se vad puse in situatia de a compensa si pierderile asociate menstruatiei. In acest context, un supliment alimentar adecvat poate echilibra nivelurile de:

In functie de sfatul medicului, poti opta pentru un supliment de tipul Calciu Magneziu Zinc Naturalis, cu asimilare rapida, pe care il poti combina cu un complex de vitamine – daca e necesar. 

  1. Antreneaza-te inteligent

Degeaba arzi azi sute de calorii la sala, daca faci o intindere musculara si trebuie sa intri in repaus timp de o luna. Creeaza o rutina in ceea ce priveste antrenamentele, etapizeaza perioadele de lucru, iar asta iti va permite sa previi accidentele:

  1. Apeleaza la ajutorul unui specialist

Dorinta de a ajunge cat mai repede intr-o forma fizica de invidiat este de apreciat, dar evolutia este relativ lenta si trebuie sa respecti ritmul organismului tau. Este foarte important sa beneficiezi de un antrenor specializat care sa adapteze rutina de exercitii nevoilor, scopurilor si obiectivelor tale. 

Mai mult decat atat, un antrenor este in masura sa te invete sa executi corect exercitiile noi, astfel incat sa antrenezi exact grupele musculare pe care le tintesti si sa eviti accidentarile. El te va supraveghea inclusiv pe parcursul incalzirii si al iesirii de efort, va adapta rutina de exercitii modului in care te simti si formei fizice pe care o ai la momentul respectiv si va sti sa ceara mai mult doar atunci cand corpul tau este pregatit sa faca fata efortului suplimentar. 

Care sunt simptomele suprasolicitarii?

E important sa previi suprasolicitarea, dar este si mai important sa o recunosti rapid si sa te opresti de la primele semne. Simptomele clasice ale suprasolicitarii includ:

Suprasolicitarea fizica nu inseamna ca esti prea slab sau incapabil sa indeplinesti o anumita sarcina. Pur si simplu, trebuie privita ca pe o nevoie a organismului de a se odihni. Fii atenta la semnalele transmise de corpul tau si vei preveni situatiile dificile. 

Sursa foto: Shutterstock 

Fără categorie
Leave a Comment